Той е предприел това действие след сигнал на граждани, които смятат, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките, съобщиха от  Министерство на културата.

Вижте снимки>>>

Рашидов събира работна група от експерти, които да направят анализ на изпълнението на реставрационните работи на проект „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика”.

Преди седмица министърът на културата Вежди Рашидов представи разкритите археологически находки при Ларгото на италианската актриса Клаудия Кардинале.
"Това е древен римски град и когато обектът бъде завършен, ще стане като малък вариант на Помпей", коментира тогава министър Рашидов.

Очакваше се реставрация на Ларгото да приключи следващия месец, но с финализирането на проекта нараснаха критиките на граждани към него, че  превръща археологическите находки в бутафорни, като изгражда и надгражда старините с чисто нови материали. Последните критики бяха отправени от известния с различни протести срещу властта Манол Глишев под заглавие "Как не се прави реставрация" и фотогалерията на Емил Георгиев „Чисто нови старини“.

Дебатът около реставрацията и консервацията на античните руини прерасна и в предизборна борба. Пред „Дневник“ някои от съперниците на Йорданка Фандъкова за кмет реагираха по скандала с определения като: „Състезание с македонците по кич и безвкусие“, „Удар по авторитета на София“, „Недопустимо е такова решение да се взима без общинския съвет“.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов призна по bTV, че Столична община също има забележки по изпълнението на проекта и ще настояват да се направят корекции.

Видимо сме далеч от желания резултат. В подземната зона нещата са по-малко проблемни, но в откритата част новият вид действително тревожи. Има нужда от специална обработка с химикали и други способи, за да се получи по-добра визия. Притесняват ни и някои от надзижданията – за тях ще направим искания за корекции, за да бъде спасена автентичността на обекта“, каза Чобанов, въпреки че Столичната община, а Министерството на културата изпълнява проекта.

Проектът за Ларгото се изпълнява на три етапа за общо 16 млн. лева по европейската програма "Регионално развитие". Първият започна в първия мандат на Вежди Рашидов. През 2013 и 2014 г., когато на поста бе Петър Стоянович от кабинета "Орешарски", последва пауза заради серия от жалби, които блокираха кандидатстването по европейски фондове. Тогава разкопките се наводниха и от Столичната община помогнаха с найлони за покриването и запазването им.

През април тази година проектът продължи на следващ етап, който включва устройването на двете археологически нива под бул. "Княгиня Мария Луиза" и пл. "Независимост" с обща площ 8 хил. кв. метра.
Идеята е това да е "комплекс за провеждане на съвременни културни, културно-образователни и културно-развлекателни събития от възможно най-широк културен спектър, разположен сред консервирана, реставрирана и експонирана уникална и автентична археологическа среда".

Предвижда се три стъклени купола под формата на капки ще покрият останките от Древна Сердика.