Пред журналисти бившият министър на културата, а сега депутат от ГЕРБ, обясни, че анонимно писмо с тези данни, пристигнало тази нощ в пощенската му кутия. То било подписано от няколко лица с инициали, но сред тях разпознал хора от ръководството на банката, предаде БНР.

"Този сигнал е за грабеж на собствената му банка, но на чужди пари”, каза Рашидов преди внасянето на сигнала, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че този „обир” е бил подготвен за 27 дни. По думите му парите са изнасяни чрез полети на частния самолет на банкера. Ставало дума за огромната сума от 1,7 млрд. лева.

Междувременно управителят на БНБ Иван Искров, който даваше пресконференция за съдбата на банката на Василев - КТБ, обяви, че чрез трето лице той е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева. По голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, като парите са взети само срещу разписка.

Попитан защо е вложил парите си в КТБ, Вежди Рашидов заяви, че се е интересувал коя банка дава най-добри условия и е търсил своя интерес. Справка в декларацията за имуществото му за 2013 г. показва, че той е декларирал депозити в лева и евро за общо 2,495 млн. лв.

Вчера скулпторът коментира скандала между Цветан Василев и Делян Пеевски, като обяви, че той, както и "хидроенергийният инженер, който диктува отгоре нещата", са разклатили банковата система, а не Бойко Борисов.

"В една нормална държава главният прокурор трябваше да пусне заповед за ареста на Пеевски и Василев, тези, които запалиха огъня в банковата система. Защо Цацаров зае страна? Защо не може да се докара Цветан Василев от Австрия, където се крие", попита ексминистърът пред Нова телевизия.

От началото на скандала банкерът е в Австрия и по тази причина не може да бъде разпитан по разследването, което прокуратурата води по сигнала на "Протестна мрежа".

Във връзка с него започна разследване и срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев за длъжностно престъпление, заради това, че не е упражнил надзор върху "една банка", за която неофициално стана ясно, че е КТБ.