Тя изтъкна, че оценката е такава, защото Рашидов и екипът му са направили видими и реални проекти и усвоиха близо 130 млн. лева европейски средства.

"Затова имате основания сега да получите още по-голяма подкрепа". С тези думи г-жа Кристалина Георгиева - заместник-председател на ЕК и европейски комисар по бюджет и човешки ресурси, посрещна в Брюксел днес министъра на културата Вежди Рашидов, се казва в съобщение на пресслужбата на културното министерство.

Двамата имаха работна среща, на която бяха обсъдени перспективите за развитие на българската култура в следващия програмен период.

"Искам културата да стане приоритет за България и за другите държави членки на Европейския съюз; Европа е най-старият континент и ние с пълно основание може да настояваме именно културата да обединява и сближава нашите страни", каза министър Вежди Рашидов.

Еврокомисар Кристалина Георгиева отбеляза, че България много разумно е очертала своите приоритети за европейско финансиране в следващите години и сега е много важно българското правителство да работи прагматично и като екип за усвояването на всяко едно евро.

Тя подкрепи и усилията на министър Вежди Рашидов в сегашния му мандат да търси финансиране за насърчаване на четенето и за подкрепа на българската книга, за нови преводи на българска литература, за повече филмови копродукции, за обмен на проекти в сценичните изкуства, в музикалното изкуство, както и за насърчаване на дебюти на млади творци във всички сфери на културата.

"Зная, че сме длъжници на младите творци и трябва да създадем адекватна среда, в която те да могат да реализират своите дарби и заложби", каза в края на срещата с еврокомисар Кристалина Георгиева министър Рашидов.

В Брюксел министърът на културата Вежди Рашидов ще участва и в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз - формат "Образование, младеж, култура и спорт". В сесията по култура и аудио-визуална политика министрите ще приемат заключения относно европейската аудио-визуална политика в цифровата епоха и за управление на културното наследство, както и Работния план за култура за периода 2015 - 2018 г.

Темата на дебата на министрите ще е насочена към приноса на културния и творческия сектор, включващ и културното наследство, за изпълнението на целите на Стратегията Европа 2020.