Рашидов даде извънредната пресконференция във връзка с реакцията му спрямо журналиста Георги Ангелов и уволнението на Владимир Руменов, служител на Националната художествена галерия (НХГ), предаде Агенция "Фокус".

По думите на министър Рашидов той е реагирал емоционално срещу журналист, който води предаване за култура по национална телевизия.

"Това е прекрасно предаване, едно от малкото за култура. Все пак не съм забравил, че съм министър на културата и то два мандата. Лош или добър, реализирахме доста неща", заяви той.

"Реагирах не на предаването или на човека, който го води, а на човека, който изля една камара клевети по мой адрес", обясни културният министър.

По думите му е реагирал по-остро, защото го е заболяло по няколко причини. "Никога през живота си не съм откраднал нещо. Бил съм честен и почтен. Ако има дискусии за някои неща в живота ми, това е само защото съм прозрачен", поясни министърът.

По думите му някои хора искали да го направят ненужен и недобър. "Никога не съм работил в "Мултигруп". Познавах Илия Павлов, познавах баща му", посочи министърът. "Направих името Вежди от едно сиропиталище", допълни той.

Припомняме, че служителят на Националната художествена галерия Владимир Руменов е освободен от длъжност дни след участието си в организиран протест срещу новия Закон за културното наследство, както и след участие в национална телевизия, участвайки в предаване за култура.

Днес по-рано министър Вежди Рашидов опроверга, че този акт е обвързан с него и подчерта, че няма нищо общо. Владимир Руменов е фондохранител на Криптата на храм-паметника „Ал. Невски” и е един от създателите на Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство и поддръжник паметниците на културата да бъдат запазвани в автентичен вид.

От длъжност е освободен и изкуствоведът Мария Василева.