Нормалното конституционно право на всеки един държавен глава е да налага вето по приет от Народното събрание закон, към този момент все още няма гласуван и приет изцяло антикорупционен закон. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Цецка Цачева в коментар на заявеното от президента Румен Радев намерение да наложи вето на антикорупционния закон.

"Защо е тази припряност, защо се бърза?", попита Цачева. Това, че президентът има свое виждане за това как трябва да изглежда този закон, стана ясно още на консултативния съвет, когато се подкрепяше алтернативен проект, който не мина дори на първо четене в Народното събрание, коментира министърът.

Смисълът на антикорупционния орган е да събира, да обработва информацията, да подава годна информация с доказани факти и обстоятелства до разследващите структури, каза още Цачева.

Абсолютно несериозно е президентът да се изказва, че ще наложи вето на Антикорупционния закон, който още не е приет, коментира по-рано и Цветан Цветанов от ГЕРБ.

На 21 декември министърът на правосъдието Цецка Цачева ще се срещне със синдикатите на служителите в затворите, за да отчете свършеното в отговор на исканията им. Това обяви тя от парламентарната трибуна в отговор на въпрос за реформа в системата на местата за лишаване от свобода.

След проверката по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров в местата за лишаване от свобода той посочва, че е критично съотношението между надзиратели и лишени от свобода.

"В тази система работят здрави, силни и психически устойчиви хора и затова им се възхищавам“, заяви тя.

"За всички е ясно, че 20% увеличение на заплатите няма как да бъде постигнато с оглед възможностите на държавния бюджет. Така както за цялата Система "Сигурност“, служителите от дирекциите "Охрана“ и "Изпълнение на наказания“ ще имат 5% увеличение на трудовото възнаграждение, считано от 1 януари идната година“, заяви Цецка Цачева.