По последни данни на ЦИК, при обработени 99,98% от протоколите, партията на варненския бизнесмен влиза на ръба в 44-то Народно събрание с 4,15% и вероятно ще има 12 депутати.

Според Марешки обаче стабилно правителство не може да се прави на принципа "3-5-8" - едни министерства за една партия, други - за друга", предаде БТА.

"Властта не е самоцел за "Воля" и ако няма подкрепа за програмата ни, ще останем в опозиция. Или участваме директно и носим отговорност, или сме опозиция и осветяваме негативите", заяви той.

"Воля" ще приеме покана от ГЕРБ за преговори, ако такава им бъде отправена. Формацията би участвала в управлението, ако има съгласие по програмата й. Марешки заяви, че е готов да поеме отговорност с участие във властта, но лично той няма намерение да става министър.

Попитан кое министерство "Воля" се чувства най-подготвена да поеме, Марешки заяви, че могат да свършат хубави неща във всяко министерство, но все пак икономиката е най-силната им тема.

"Като човек от бизнеса там най-силно бих реализирал моите виждания", посочи той.

На въпрос кой министерски пост би го удовлетворил лично, Марешки отговори: „Министър-председателският. Това, с което се занимавам, рано или късно, става номер едно“. Той бе категоричен, че министерски пост би бил под нивото му, цитира го OffNews.

Той подчерта, че стабилното управление трябва да се обедини около няколко стратегически за България цели. Такива според него са демографската криза и страната да се управлява в полза на българския народ. Други приоритети са борба с корупцията, с картелите, с монополите и с контрабандата, намаляване на бедността, стабилни доходи, достойно заплащане на лекари, учители и полицаи, сигурност, образование.

Отношенията с Турция трябва да са приятелски и добросъседски, да развиваме търговските връзки, каза Марешки в отговор на въпрос. Ние не се месим във вътрешните работи на Турция, няма да позволим и те да се месят в нашите, но това не означава да воюваме, допълни той.

Анализът на Марешки на предизборната кампания показва бягство от дебат и че всичко е било съсредоточено върху "черен" пиар и фалшиви новини. Марешки заяви, че е очаквал по-голям резултат за "Воля", но атаките срещу него са довели до отлив на гласове. Той подчерта, че партията ще се бори с фалшивите новини.

"Воля" ще иска допълнително преброяване на гласовете, защото са получили сигнали за манипулиране на вота.

Бизнесменът благодари на всички български граждани, които са имали воля за развитие и са подкрепили неговата партия.

Той изрази увереност, че парламентарната група на "Воля" няма да се разцепва.

"Ще вкараме доста мъдрост и красота в парламента, нашата сила е в нашата ефективност", отбеляза той.

АНКЕТА: Кои партии очаквате да сформират кабинет?