Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от "Фокус".

В специалните разузнавателни средства се съдържат изключително ценни доказателства за участие и на други лица, някои от тях с имунитет, поясни Арнаудова.

При една от схемите за рекет е използвана управляваната по това време от Пламен Христов, сега депутат от "Воля", но собственост на Марешки, фирма-диструбутор на лекарства. На аптекарите им е отправено предложение да зареждат от този склад, ако не го правят ще бъдат отворени до тях "наказателни аптеки", в които цената на лекарствата била с 10% по-ниска, обясни Арнаудова, цитирана и от БТА.

За да се провежда каквото и да е разследване, ние трябва да получим разрешението на Народното събрание. Решението за това дали е нелоялна конкуренция или е престъпление не е защото прокурорът така е преценил, а защото самият г-н Марешки в разговорите, които е провеждал, е разяснявал разликите между обикновените аптеки „Марешки“ и „наказателните аптеки“, изтъкна прокурорът.

Ако се съберат доказателства за други престъпления, ще поискаме снемане на имунитет и повдигане на други обвинения, съобщи говорителят на главния прокурор.

Според нея има общо 7 отделни свидетели, собственици на аптеки и аптечни вериги.

Единият от собствениците притежава 12 обекта, другият притежава 9 обекта, третият има 5 аптеки, четвъртият - 2, а другите по 1 аптека. Важното в този случай, е, че това са аптеки обикновено с добра търговска практика и добра търговска локация. Те са избирани неслучайно, тъй като екипът на г-н Марешки е проследявал, кои са най-оборотните аптеки и се е стремял да завземе техния бизнес, каза Арнаудова и добави, че е сезирана КЗК за действия, които представляват нелоялна конкуренция.

Имаме данни за упражнен натиск и изключително голям брой аптеки, които са прехвърлили бизнеса си. Ако има хора, които са били принудени заради този натиск да прехвърлят собствеността на бизнеса си, ние най-малко сме длъжни да ги попитаме какво се е случило. Важно е да установим дали и кои дружества на г-н Марешки са получили облаги от тази престъпна дейност, допълни Арнаудова.

Натиск и чрез Агенцията по лекарствата

В края на 2011 г. Марешки е взел решение да осъществи монопол на пазара за лекарства. За целта е оказвал натиск на конкурентни аптеки, чрез масирани проверки от близки до него служители на Агенцията по лекарствата към МЗ.

Натиск е бил осъществяван и чрез отварянето на аптеки, продаващи на по-ниски цени, до тези, които не искат да зареждат лекарства от близък до Марешки дистрибутор или не искат да прехвърлят половината си собственост на него.

В края на 2012 г. за директор в Агенцията бил назначен Евелин Благоев, съпруг на служителка на Марешки. Благоев е назначил множество служители, които нямат необходимия ценз, с професионален опит в бензиностанции, супермаркети и магазини за мобилни услуги. Тези служители са изпращани на масирани проверки в набелязани аптеки, където са съставяли актове и отнемали лицензи по причини, за които агенцията няма задължение да следи, обясняват от прокуратурата.

Искане за имунитетите

Дир.бг припомня, че днес главният прокурор поиска имунитетите на трима депутати от "Воля" Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова.  Те са заподозрени в изнудване. 

В хода на проведеното разследване са събрани доказателства за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София народният представител Веселин Марешки е заплашил 7 /седем/ собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях.

По-рано днес депутатът Пламен Христов обяви, че заедно с колежката му Таскова ще дадат имунитетите си.