След оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев Марешки заяви, че не той е трябвало да си ходи, а Христов, който нарече 80% от населението дебилно и защити позицията на Русия, че Съветската армия е помогнала за спасяването на българските евреи. Тогава лидерът на "Воля" постави ултиматум - групата му да не влиза в пленарни заседания, докато Христов не напусне парламента.

Тъй като социалистите не предприеха нищо, тази сутрин Марешки коментира пред Нова телевизия:

"Ако аз го бях казал това нещо, щяхте да ме разкъсате. БСП щяха да ми искат оставката от сутрин до вечер. А сега понеже е на другарчето - дайте да го заметем с нескопосаното „Извинявай”. Иво Христов е пътник и колкото повече стои в парламента по този нелеп начин, колкото повече БСП го защитават, толкова повече негативи ще търпят.

Защото ние тръгваме сега от село на село, от къща на къща, от университет на университет, и ще питаме всеки гражданин, студент, преподавател - вие дебил ли се чувствате? Ще видите, че всички тези хора ще му искат оставката. "

По думите на Марешки този скандал никога няма да замре, защото постоянно му пишели професори и доценти от различни групи в обществото, които казвали, че това е най-големият позор.

"Има ли нещо по-тежко, някой да е казал по-големи нелепости в парламента и да обижда целия български народ, да изкривява историята", подчерта зам.-председателят на Народното събрание.

На въпрос дали така не правят услуга на ГЕРБ, той отвърна, че по тази логика излиза, че правят услуга и на Израел.

По адрес на новия парламентарен председател Марешки пък коментира:

„Цвета Караянчева е подготвен човек за този пост и смятам, че процедурно ще се справи доста добре. Дали ще й издържат нервите, ако има много дразнители, не мога да прогнозирам. Това се случи с Главчев и считам, че това беше повод, за който не си струваше да подава оставка. Има много по-тежки провинения в парламента, за които хората нямат съвест и не си подават оставките”.

Във връзка с подготвяния от БСП вот на недоверие към правителството, който от ДПС ще подкрепят, Марешки каза, че няма никакъв шанс някога да се слеят с ГЕРБ, но:

„Не може да допуснем на власт да се върнат тези, които преди три години хората ги изгониха".

Бизнесменът депутат разказа:

"Точно вчера на летището един младеж, който е от честните членове на БСП, каза: "Молете се нашите да не дойдат на власт. Така са огладнели, толкова се освирепели от глад".

По думите му, когато се образува истинска алтернатива, тогава ще подкрепя вот на недоверие.

"Към днешна дата ние сме единствената алтернатива. Не ни свързват с корупцията, с приватизацията. В края на мандата ще се окажем пак единствените, които не сме ограбвали българския народ. Хората обаче трябва да спрат да вярват на фалшивите новини, защото като дойдат изборите, ще започнат отново да говорят нелепости”.

Той даде пример с депутата от Патриотите и бивш шеф на Митниците Емил Димитров-Ревозоро:

"Имах проблем с него, докато разпространяваше фалшиви новини, че аз разпространявам контрабанда. Сега той каза, че сам е разбрал, че това не е вярно. Марешки се оказа чист, а бяха създали цяла комисия".

АНКЕТА: Трябва ли да подаде оставка Иво Христов?