Самата личност на втория пилот Андреас Лубиц, заподозрян, че умишлено е предизвикал катастрофата със самолета на авиокомпания "Джърмънуингс" и който изглежда е имал психически проблеми, е сериозна следа, но не е единствената, заяви днес в Дюселдорф френски следовател, цитиран от Франс прес и БТА.

"Определени неща ни карат да продължим да разследваме по тази следа, която изглежда е сериозна, но не е единствената", каза генерал Жан-Пиер Мишел, заместник-директор на съдебната полиция към главната дирекция на националната жандармерия, който не изключва хипотезата за неволна грешка или техническа повреда.

Ген. Мишел обясни, че на този етап от разследването не е установено някакво драматично събитие в живота на втория пилот като любовен разрив или професионален проблем, което би могло да обясни целенасочени действия за унищожаване на самолета.

Андреас Лубиц, на който бил издаден болничен лист за деня на полета, както свидетелства медицинска бележка, намерена в дома му в Дюселдорф, изглежда е имал психически проблеми, показва събраната от германския печат информация.

"Ще се опитаме да разберем какво в живота му би могло да го накара да пристъпи към такъв акт", каза следователят.

Генерал Мишел е част от тричленен екип френски следователи, пристигнали в Дюселдорф да сътрудничат на германските власти.

Той обясни, че целта е да се съпоставят техническите данни и заключения от обследването във Франция и информацията за живота и личността на Лубиц, събрани в Германия от разпити и претърсвания.

Следователят подчерта също, че е много важно да бъде намерена втората "черна кутия" от самолета, тъй като тя е регистрирала техническите данни на полета в последните минути преди катастрофата, което ще даде възможност да се установи дали е имало преднамерено действие, дали става въпрос за неволна грешка или за техническа повреда.

"Не изключваме работата и по други хипотези", добави Мишел.