Дълго време Кисьов страдаше от онкологично заболяване.

"Държа се. Бих искал да съм по-добре, но да не дразня Бога - ходя, движа се, пиша, боря се, пътувам и даже вземам часовете си в Благоевград", сподели той в едно от последните си интервюта пред в. "24 часа".

Роден на 17 юли 1946 г. в Любимец, актьорът има над 100 роли в театъра и киното, автор е на книги със стихове, проза и театрална теория.

Първоначално завършва немска езикова гимназия в Бургас, а през 1971 година - актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". Театралната му кариера започва във Видин и първата му роля е Ромео от "Ромео и Жулиета" на Шекспир. В същата постановка ролята на Жулиета се изпълнява от бъдещата му съпруга Калина Попова.

След това работи в театъра в Габрово, а от 1979 г. - в театър „Сълза и смях“ в София, на който дълги години беше директор.

С ролята на младия Карл Маркс във филма "Младостта на Маркс" на 36 години Венцеслав Кисьов става звезда първо в европейското кино и е първият чуждестранен лауреат на Ленинска награда за кино, присъдена му през 1982 г. През същата година е удостоен и със званието "Заслужил артист".

Следват ролите във филмите "Мера според мера", "Борис Първи", "Ешелоните на смъртта", "Денят на владетеля", "Защитете дребните животни" и др.

Снимал се е в Русия, Германия, Франция, Италия, Полша, Чехия, Мароко и др.

Днес бе поклонението пред големия оперен певец Никола Гюзелев.