Според магистратите има достатъчно доказателства, че именно Колев е извършил престъплението. Към делото има и записи от видеокамери.

Съдът счита, че е налице и реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление предвид многократните осъждания на обвиняемия – общо за 12 умишлени престъпления, от които квалифицирани кражби, документна измама, противозаконно отнемане на МПС, и липсата на поправителен ефект от изтърпените наказания лишаване от свобода.

Фактът, че Владимир Колев е избягал от местопрестъплението е допълнителен аргумент за опасността от укриване от органите на правосъдието.

Мярката за неотклонение“задържане под стража“ съответства на високата степен на лична опасност на обвиняемия, като системен извършител на престъпления, на високата степен на обществена опасност на деянието, на актуалността и завишения ръст на този вид тежки престъпления, състоящи се в отнемането на човешки живот на пътя при управление на МПС в нарушение на правилата за движение, е становището на въззивния състав.

Взетата мярка за процесуална принуда е съответна и на обществения отзвук на престъплението и на негативния му ефект, изразил се в пораждането на страх у хората от подобни прояви на пътя, пише още в определението на Апелативен съд – Бургас.

Тежкият инцидент стана на 3 декември по обяд на улица "Трети март" в Приморско. Софиянецът Владимир Колев бил зад волана на лек автомобил "Опел Омега" с пернишка регистрация. Колата навлязла в лентата за насрещно движение и блъснала младия Евелин, който карал колело

След катастрофата, Колев избягал от местопроизшествието и се скрил в двора на почивна база, където два часа по-късно е открит от полицаите. По-късно резултатът от кръвната проба показа, че софиянецът е бил с 2,7 промила алкохол в кръвта. Блъснатият велосипедист бе откаран в УМБАЛ – Бургас, където малко по-късно почина. 33-годишният Евелин е семеен и има малко детенце.

Над 50 близки и приятели на загиналия млад мъж протестираха пред Съдебната палата в Бургас с искане за доживотна присъда за виновния шофьор, който да бъде съден за убийство, а не за пътен инцидент.

"Настояваме виновният шофьор да остане в следствения арест и да получи най- тежкото наказание - доживотен затвор. Благодаря на хората, които ни подкрепят. Надяваме се да не го пуснат", каза преди заседанието на апелативните магистрати сестрата на загиналия Евелин Дуков - Даниела, цитирана от БНР. 

Пред апелативните магистрати, прокурорът Ханджиев обяви, че има достатъчно доказателства за това, че именно Владимир Колев е управлявал автомобила, с който е блъснат Евелин.

Адвокатът на обвиняемия пък настояваше той да бъде пуснат под домашен арест. Самият Колев не присъства на съдебното заседание, тъй като здравословното му състояние се влошило заради стара черепно-мозъчна травма. Той обаче твърди, че не е причинил катастрофата и не е шофирал колата, помела Евелин.

"Това е само мярка, ще видим какво ще бъде наказанието му. Оставам сама жена с дете - стягаме се", каза вдовицата Люда Георгиева.

Решението на Бургаския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.