В интервю за в. "Ди Велт" тя обяснява, че правото на свобода на движение не подлежи на преговори, докато Великобиртания е член на ЕС и като такъв се възползва от правото на свобода на вътрешния пазар.

"Ако Лондон иска да напусне общия пазар, нека да го каже'
, казва Рединг.

Повод за острите й думи е изказването на британския премиер Дейвид Камерън, че възнамерява да ограничи свободата на движение за граждани от България и Румъния.
Според плановете му чужденци от тези две страни, които не работят, просят или нощуват на открито, ще бъдат експулсирани.
Достъпът до помощи за безработни и социални услуги също ще бъде значително усложнен.

Рединг посочва, че свободният пазар и свободното движение на хора са неразривно свързани едно с друго.

"Който се възползва от свободата на движение на услуги, стоки и капитал, трябва да приеме и свободата на движение на хора. Това е духът на договора на Европейския съюз и Европейската комисия ще го налага без никакви компромиси", заявява още Рединг.

Междувременно говорителят на ЕК Пиа Хансен заяви, че еврокомисарите имат право на изразяване на становища, също както националните политици.

Тя коментира думите на Камерън, който написа в "Туитър" от Вилнюс, че е обсъдил с председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу "напълно неуместни от страна на ръководител на неизборна длъжност" коментари за намеренията му за допълнителни ограничения срещу т.нар. социален туризъм.

Говорител на премиера наля масло в огъня, като заяви, че думите на Андор „звучат зле в устата на някого, парите за чиято заплата идват от британските и европейските данъкоплатци”.

По-рано тази седмица еврокомисарят по заетостта Ласло Андор заяви, че опитът на Лондон да ограничи достъпа на мигрантите до социални придобивки може "да представи Великобритания като злодея на ЕС".

Хансен подчерта, че "еврокомисарите са излъчени от демократично избрани правителства в ЕС и утвърдени от демократично избрания Европейски парламент. Винаги може да има различия в мненията по политиката на ЕС".

Страните от Вишеградската четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария, пък предупредиха Великобритания да не прилага избирателно основните свободи на Европейския съюз.

"Имигрантите от Източна и Централна Европа са по-млади и икономически по-активни, от местната работна сила. Освен това техният принос към БВП на Обединеното кралство е много по-голям, отколкото социалните помощи, които получават”, се посочва в изявлението на Вишеградската четворка.

Дейвид Камерън е уверил българския президент Росен Плевнелиев, че каквито и мерки да предприеме за трудовия пазар, няма да са дискриминационни и ще важат за всички членки на ЕС.