Тя започна да набира подкрепа сред лондончани чрез петиция, съобщи АФП, цитирана от Дарик радио.

Лицензът на "Юбър" изтича на 30 септември.

Според транспортните власти Ти Еф Ел "Юбър" има безотговорен подход и поведение, което може да доведе до последици за безопасността и сигурността на обществото.

Ти Еф Ел критикува "Юбър", че не осъществява стриктен контрол на съдебното минало на шофьорите си, че предоставя недостоверни медицински сертификати и че използва софтуер, който прави колите й "невидими" в зоните, където няма лиценз да работи.

Американската компания отговори, че ще "оспори незабавно това решение пред съда". Тя ще може да продължи работа, докато текат процедурите по обжалването. "Три и половина милиона лондончани, използващи нашето приложение и над 40 000 водачи, чието препитание зависи от "Юбър", ще бъдат слисани от това решение", заяви шефът на компанията в Лондон Том Елвидж.

Базираният в Сан Франциско гигант стартира петиция на сайта change.org, за да потърси подкрепа сред жителите на британската столица и само за пет часа събра над 250 000 подписа.

"Съпругът ми обожава работата си и семейството ни е много стресирано", казва на сайта на петицията Елица Кръстева, жителка на Кент. Клер Еймор, потребителка на мобилното приложение, живееща в Югозападен Лондон казва, че "не може да оцелее без "Юбър", който й позволява да не ползва "една ужасна автобусна линия".

Американският министър на търговията Уилбър Рос разкритикува решението като "не много обосновано" и лондонските шофьори на такси, които по думите му "се адаптират бавно".

Но кметът на Лондон Садик Хан изказа "пълна подкрепа" в ефира на Би Би Си, защото по думите му компанията е разполагала с много време да отговори на притесненията на Ти Еф Ел, но не го е сторила.