Спряна бе дейността на парламента, дори спешно бе евакуирана премиерката Тереза Мей, избухна паника сред населението и гостите на града.

Така коментира нападенията руският експерт Алексей Филатов, ветеран от антитерористичното подразделение "Алфа", в статия във в. "Известия", цитирана от БТА.

Вчера мъж, облечен в черно и с брада, вряза колата си в пешеходци на моста Уестминстър в Лондон. После се насочи към парламента на Великобритания, където се блъсна в заграждения. Там той изскочи от колата, размахвайки нож и наръга един полицай, преди да бъде ликвидиран.

Петима са загиналите - сред тях атентаторът, 40 са ранени.

Заради нападението депутатите останаха часове наред блокирани в парламента.

Алексей Филатов изрежда няколко възможни причини за атентатите.

Великобритания (както добре знаят терористите) по традиция активно участва в различни операции на НАТО за "въвеждане на ред" в Близкия изток. Това до голяма степен е предизвикало масовия приток на бежанци от зоните на военни действия в Европа, пише Филатов.

Същевременно сред основните причини Великобритания да започне процедура за излизане от ЕС според него е стремежът на Лондон "вече да не плаща в бюджета на Евросъюза (включително за издръжка на бежанци) много повече, отколкото получава оттам. А и да ограничи бежанския поток към страната".

Тази позиция на Великобритания естествено също не се харесва на бежанците, най-вече на тези с радикални нагласи. Защото всички ограничения предизвикват протест у социалните слоеве, засегнати от тях. Още повече щом става дума за хора, принудени да се изселят поради военен конфликт.

А британските власти просто не бяха готови терористичните заплахи да растат с подобни темпове - "изглежда не очакваха, че бумерангът на военните им действия в Близкия изток ще се върне в Лондон толкова бързо", разсъждава ветеранът.

Освен това "изграждането на система за борба с тероризма не е бърз процес. Не става дума за седмици или месеци, а за години. И то в стабилни миграционни условия. А при лавинообразен растеж на мигрантския поток задачата става многократно по-трудна. Да не говорим, че реална борба с тероризма може да се води само с общи усилия и на международно ниво", заключава руският експерт.