Това е най-високата степен и означава, че властите преценяват, че вероятността от нови нападения е изключително голяма.

"Не можем да пренебрегнем възможността с атентата в Манчестър да е свързана по-голяма група", подчерта Мей.

Решението бе взето, след като водещите разследването на терористичния акт, извършен от Салман Абеди в Манчестър късно вечерта в понеделник, не можаха да установят дали той е действал сам или има съучастници.

Предвижда се военен персонал да бъде разположен по ключови обществени места в страната. 22 души бяха убити и 59 ранени при самоубийственото нападение в „Манчестър Арина“.

През следващите седмици вероятно ще има военно присъствие на по-големи събития като концерти и спортни прояви, посочи Тереза Мей.

Премиерът допълни, че не желае обществото да се почувства „неоправдано разтревожено“, а смята мярката за „разумен отговор“ на събитията.

Само два пъти в историята на Великобритания степента на заплаха от тероризъм е била повишавана до „критична“.

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата, но това не бе потвърдено от властите.

Взривилият се самоубиец Салман Абеди, 22-годишен британски гражданин от либийски поризход, е роден в Манчестър.

Няколко хиляди души се събраха снощи на бдение в центъра на Манчестър за жертвите на самоубийственото нападение в града.

Светлините на Айфеловата кула и на други известни забележителности по света бяха изгасени, за да се почете паметта на жертвите при бомбената атака в Манчестър.

Кметът на Париж Ан Идалго заяви, че френската столица подкрепя Манчестър. „Нападайки Манчестър, терористите също така искаха да атакуват нашите споделени ценностите, нашата неотслабваща привързаност към демокрацията, свободата, хуманизма и общността“, подчерта Идалго.

Светлините на Колизеума в Рим, Фонтана ди Треви и кметството също бяха изключени в знак на „съчувствие и близост с жертвите на трагедията, техните семейства и град Манчестър“.

Емпайър Стейт Билдинг също ще се присъедини към инициативата.

Освен това в друга форма на солидарност най-високата сграда в света Бурдж Халифа, намираща се в Дубай, беше осветена с цветовете на британския флаг.

Кинодейци и фенове в Кан запазиха минута мълчание снощи в памет на загиналите.

Организаторите на фестивала осъдиха атентата като "посегателство срещу културата, младежта и радостта".

Френската актриса Изабел Юпер се присъедини към директора на фестивала Тиери Фремо на червения килим, на който обикновено се събират усмихнати кинознаменитости преди премиерите.

"Хората, които са били миналата вечер на онзи концерт, са правели същото, което правим и ние в Кан", подчерта Фремо преди минутата мълчание.