Вярвам, че с общите усилия на британските органи в сътрудничество с правителствата на съюзническите и партньорски държави ще бъдат разкрити извършителите на този чудовищен акт и те ще понесат заслуженото си наказание“, пише Борисов в съболезнователния адрес до британския премиер Тереза Мей.

Терористи окървавиха концерт на американската певица Ариана Гранде на покрития стадион "Манчестър арена" късно снощи. Поне 19 души са загинали, около 50 са ранени. На концерта са присъствали предимно млади хора.

Българският министър-председател пожелава успех в усилията на компетентните органи на Обединеното кралство в тази трудна ситуация.

„Нашите мисли са с мъката и ужаса, изживяван в този момент от народа на Обединеното кралство“, посочва премиерът Бойко Борисов.

Осъждам категорично подбудителите, организаторите и извършителите на терористичния акт в английския град Манчестър. За мен е недопустимо да бъде използвана каквато и да е форма на насилие, като инструмент за постигане на политически, икономически или идеологически цели. Това написа в профила си във Фейсбук външният министър Екатерина Захариева.

Съдействаме на британските власти с необходимата им информация за разкриването на извършителите и наказването на виновниците. Към момента посолството ни в Лондон няма данни за пострадали българи, но продължаваме да работим активно с нашите граждани и властите на Острова чрез щаба за извънредни ситуации, задействан в мисията ни, пише още Захариева.

Поднасям дълбоките си съболезнования на всички жертви на терористичното нападение, както и на техните близки. Скърбя заедно с британския народ и вярвам, че терористите ще получат справедливост, за да получат и душите на жертвите покой, заключава тя.

Свиквам Националния оперативен щаб, за да оценим обстановката у нас след атентата в Манчестър, съобщи пред БНТ министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той уточни, че това се прави при подобни случаи.

На заседанието ще се обсъди дали да бъде завишена степента на готовност и дали да се увеличи охраната на стратегически обекти като летища, гари и пристанища.

Вътрешният министър смята, че към момента няма пряка заплаха за страната ни няма.

Полицията в Манчестър публикува номер на гореща телефонна линия за сигнали от граждани, чиито близки може да са били засегнати при нападението в концертна зала Манчестър Арена през нощта на 22.05.2017 г.: При избиране от Обединеното кралство: 0161 856 9400 При избиране от България: 00 44 161 856 9400. Това съобщиха от Министерство на външните работи във връзка с нападението в концертна зала Манчестър Арена през нощта на 22 май 2017 г.

Посолството на Република България в Лондон следи ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти.