Медиите съобщават, че студентите от Европейския съюз, които кандидатстват за бакалавърски и магистърски програми във Великобритания за академичната 2018/2019 година, ще продължат да се възползват от финансиране на образованието си както досега, предаде БНР.

Тереза Мей досега отказваше призивите на нейните партийни сподвижници да изключи студентите от правителствените сметки за намаляване на миграцията и респективно финансиране на тяхното образование.

От разпространеното решение обаче става ясно, че тя е отстъпила от тази позиция. То е в отговор на писмо на Асоциацията на британските университети, в което се иска спешно решение за статута на студентите от Европейския съюз и възможността за тяхното кредитиране.

Въпросът е важен и най-вече спешен, защото за британските университети се кандидатства година по-рано.

Според наличните данни само от България всяка година след приемането на страната в Европейския съюз над 2 хиляди кандидат-студенти ползват финансиране от британското правителство в размер на около 9 000 паунда, които покриват пълния размер на таксите им за обучение.

Министърът, който отговаря за образованието, Джо Джонсън, предвижда елитните университети да могат да отпускат дори по-голяма от споменатата сума.