Тереза Мей няма да прибегне до гласуване в парламента по въпроса за Брекзит, преди да е пристъпила към преговорите за официалното напускане на Великобритания на ЕС, съобщи вчера британският вестник "Дейли телеграф", цитиран от ТАСС и БТА.

Изданието посочва, че противниците на идеята за Брекзит отстояват тезата, че тъй като резултатът от юнския референдум за членството в съюза "е с консултативен характер", то задействането на Член 50 трябва да бъде одобрено и от депутатите в двете камари на парламента.

Вестникът пише, че с такова предложение, освен другите, са излезли бившият премиер Тони Блеър и сегашният кандидат за лидер на Лейбъристката партия Оуен Смит, който подкрепя идеята за произвеждане на повторен референдум за членството на Обединеното кралство в ЕС.

Изданието обаче се позовава на свой неназован източник от политическия кабинет на премиера, според когото министър-председателят е дала "напълно ясно да се разбере, че британската общественост вече е гласувала и че тя (Мей) ще постигне успех в осъществяването на Брекзит."

Предполага се, че една от причините за такъв подход на премиера е очевидното мнозинство в двете камари на парламента на привържениците на оставането в ЕС.

Например в Камарата на общините (долната камара) срещу Брекзит са агитирали 480 от общо 650 депутати. Затова, докато правителството получи одобрение от долната камара на парламента да задейства Член 50, може да минат много години.