Идеята е тя да се съсредоточи около факта, че времето тук е по-студено и влажно, отколкото очакват.

Брилянтно. Това променя всичко. Колко разорени източноевропейци биха били отблъснати от предупреждение, че Великобритания е студена и мъглива? Франк Синатра каза почти същото за Калифорния, но това не е спряло никого да се премести там.

Министрите отчаяно се опитват да се преборят с впечатлението, че британските улици са павирани със злато. Но точно така изглежда от София или Букурещ, където емигрантите вече са тръгнали с десетки хиляди да си резервират преминаването на Ламанша с очакване на „Живота на Райли” (телевизионен сериал).

Кой може да ги обвинява? Минималното заплащане в България е 73 пенса на час, сравнено с 6.19 лири във Великобритания. Социалните помощи в Източна Европа варират между оскъдни и несъществуващи. Ако си седите в разпадащ се бетонен квартал от съветско време в София, какво няма да ви харесва във Великобритания? Поставете се в техните евтини „Найк”-ове.

Бихте ли предпочели да просите в Букурещ, вместо да продавате „Биг ишю” (наименование на списание) в Бристол, където живеете без наем в модерно общинско жилище и получавате различни социални помощи за своето семейство?

Изглежда малко вероятно бедните източноевропейци да бъдат отблъснати от предупреждения, че във Великобритания е студено и влажно. Предпочитате ли да ви плащат малко за работа в азбестова фабрика в България или да печелите по 250 лири седмично като барман в кафене в Белгрейвия (т.нар. квартал на богатите в Лондон)?

На имигрантите от България и Румъния, които дойдат във Великобритания без работа, ще им бъде заявено, че трябва да имат частна здравна застраховка, за да се попречи британската здравна система да се превърне в „международна здравна система”.
Министърът по въпросите на имиграцията Марк Харпър заявява пред “Дейли Мейл”, че ограничаването на достъпа до безплатното здравеопазване се разглежда като ключ за предотвратяването на нов наплив от имигранти, когато в края на годината ограниченията отпаднат.