Т. Мей не иска шотландско участие в преговорите за Брекзит

stat
21:58  |  19 май 2017 | По света / Редактор Димитър Михайлов /  
Британският премиер Тереза Мей направи предзиборна обиколка в Шотландия-надписът на плаката гласи ”Тереза Мей защитава Британия” Британският премиер Тереза Мей направи предзиборна обиколка в Шотландия-надписът на плаката гласи ”Тереза Мей защитава Британия”
Сн.: БТА

Британският премиер Тереза Мей отказа шотландските управляващи да участват в преговорите по Брекзита с ЕС.
"На тези преговори ще преговарям като премиер на Великобритания. Ще продължим да разговаряме и работим с шотландското правителство и другите регионални управления, но колкото до това кой ще седи на масата за преговори, изборът на 8 юни е ясен - аз или Джереми Корбин - лидера на лейбъристката опозиция", заяви Мей в Единбург, където представи програмата на Консервативната партия за парламентарните избори на 8 юни.

По този начин тя отхвърли искането на шотландския първи министър Никола Стърджън, която иска Шотландия да остане в ЕС или поне в европейския общ пазар, тъй като на референдума от 23 юни м.г. мнозинството шотландци гласуваха против Брекзита.

"Като се има предвид, че тя иска Шотландия да се отдели от Великобритания и да бъде в ЕС, човек може да се запита от коя страна на масата за преговори иска да седне", каза по адрес на Стърджън шефката на шотландските консерватори Рут Дейвидсън.

Официалните представители на ЕС се готвят за начало на преговорите по Брекзита на 19 юни, но очакват датата да се потвърди едва след британските парламентарни избори на 8 юни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Европейската комисия ще води преговорите с Лондон от името на 27-те оставащи в ЕС държави, които на министерска среща в понеделник ще потвърдят мандата, който дават на главния преговарящ на ЕК Мишел Барние.
Последно в По света


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.