Това заяви пред Би Би Си шотландският първи министър Никола Стърджън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Заплахата от втори шотландски референдум за независимост усложнява допълнително преговорите между правителството на британския премиер Тереза Мей и останалите 27 членки на ЕС за условията на Брекзита, отбелязва агенцията.

Стърджън заяви, че есента на 2018 г. ще бъде логичният момент, в който Шотландия да произведе новия референдум за независимост, след като споразумението за напускане на ЕС е придобило по-ясни очертания.

Все още не е взето решение за датата на референдума, добави тя. Според сегашната конституция, втори референдум за независимост ще трябва да бъде одобрен от правителството в Лондон.

Резултатите от референдума за Брекзита на 23 юни поставиха под въпрос бъдещето на Великобритания, защото Англия и Уелс гласуваха да напуснат, но Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане в ЕС.

Стърджън вече е предупреждавала, че плановете на правителството в Лондон за Брекзит може да принудят шотландците да организират нов референдум с основанието, че обстоятелствата са се променили след референдума през 2014 г., когато 55 на сто от шотландците гласуваха за оставане във Великобритания.

Тереза Мей: Референдумът вече се състоя през 2014 година

Британският премиер Тереза Мей не смята, че трябва да има втори референдум за независимост на Шотландия, каза неин говорител.

"Референдумът се състоя едва през 2014 г. Това беше честен, категоричен и законен вот. Двете страни се съгласиха да му се подчинят и според нас те трябва да го направят. Смятаме, че да продължават дискусиите за втори референдум е отклоняване на вниманието", каза говорителят на Мей пред журналисти.

Законопроектът, който ще разреши на британското правителство да задейства Брекзита, ще бъде върнат в Камарата на общините в понеделник за разглеждане, което може да продължи във вторник и сряда.

Веднага след това той можа да бъде окончателно приет, каза лидерът на Камарата Дейвид Лидингтън.

Това означава, че Лондон ще може да задейства чл. 50 от Лисабонския договор още следващата седмица.

Според Киър Стармър, който отговаря по въпросите за Брекзита в правителството в сянка на опозиционната Лейбъристка партия, Тереза Мей ще задейства процедурата по отделянето на Великобритания от ЕС в сряда или четвъртък.

Текстът на законопроекта беше одобрен от депутатите в началото на февруари, но при разглеждането в Камарата на лордовете в него бяха внесени промени и това наложи връщането му в долната камара.

Лордовете настояха да бъдат защитени правата на европейските граждани, живеещи в Обединеното кралство и парламентът да има последната дума по окончателното споразумение с Брюксел.

Вчера британският министър за Брекзита Дейвид Дейвис заяви пред депутатите, че правителството ще се противопостави на тези промени, които смята за излишни.

То разполага с мнозинство в Камарата на общините, но е възможно някои депутати консерватори да гласуват заедно с опозицията.