Въпросът на референдума е „Да бъде ли Шотландия независима страна?". Той ще реши съдбата на 307-годишния съюз между Шотландия и Англия.

Гласуването е от 7 часа сутринта (6 часа по Гринуич) и ще приключи в 22 часа (21 часа по Гринуич, полунощ българско време), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Право да гласуват имат около 4,3 милиона шотландци, които са около 8,3 на сто от общото население на Великобритания, в която влизат още Англия, Уелс и Северна Ирландия.
Една пета от заявилите участие в референдума - близо 790 000, вече са гласували по пощата.

Резултатите ще станат известни утре сутринта в изложбения център "Роял Хайланд" в Инглистоун, западно от Единбург.

Ако шотландците гласуват за независимост, тя ще бъде обявена най-рано на 24 март 2016 г.

Вижте снимки >>

Три публикувани вчера проучвания предсказаха победа на поддръжниците на съюза.
Техните резултати обаче показаха и че около 5% избиратели още не са взели решение как ще гласуват, което прави изходът от гласуването непредсказуем.
Дори да надделеят противниците на независимостта, Шотландия ще получи по-голяма автономия.

Премиерът Алекс Салмънд принуди централната власт да обещае да отстъпи нови прерогативи, особено фискални, на местния парламент, в случай че шотландците гласуват против независимост.

Ръководителите на трите основни британски партии (консерватори, лейбъристи и социалдемократи), подкрепяни от лондонското Сити, дадоха обещание за разширяване на правомощията на местната власт.

Премиерът Дейвид Камерън предупреди, че ако Шотландия излезе от Великобритания, автоматично се отказва от британската лира.

Преди няколко дни Кралица Елизабет ІІ направи рядка намеса на политическата сцена, изразявайки надежда гласоподавателите да „помислят много внимателно за бъдещето” преди референдума за независимост на Шотландия.
В разговор с доброжелатели след неделната църковна служба в шотландското село Крафие кралицата каза:

„Надявам се хората да помислят много внимателно за бъдещето”.

Изказването й не е изтълкувано от никоя от двете кампании, „За” и „Против”, в Шотландия.

„Никога не коментираме частни разговори. Само припомняме, че кралицата винаги е казвала, че тя запазва своя конституционен неутралитет. Както неведнъж е отбелязвала, това (изходът от референдума) зависи от хората в Шотландия”,
коментират от Бъкингамския дворец.

САЩ предупредиха, че независимостта на Шотландия би имала сериозни икономически последствия, цитира агенциите "Фокус".

„Ние се надяваме да се запази силната и обединена Великобритания. Очевидно е, че референдумът е възможно да предизвика сериозни икономически последствия”, заяви министърът на финансите на САЩ Джак Лю.

Британските всекидневници обявиха днешния ден за "ден на истината" за Шотландия, с първи страници в синьо, бяло и червено по повод референдума за независимост.

Вот в полза на шотландската независимост може да катализира тенденции и в други части на Стария континент.
Каталонците и баските в Испания, както и сепаратистите във Фламандския регион на Белгия и в Северна Италия ще подскачат от радост, ако шотландците гласуват за независимост, коментира британският в. "Дейли телеграф".

Референдумът насърчи и поддръжниците на кампанията за отделяне на щата Тексас от САЩ.

От Квебек пък пристигнаха в Шотландия, за да проследят референдума. През 70-те лидерът на „независим Квебек” Рене Левескю посети Шотландия за споделяне на ноу-хау от своята капания, довела до първия референдум през 1980 г.

АНКЕТА: Трябва ли Шотландия да бъде независима?