Битката за бъдещето на Шотландия загрубя и двата лагера си размениха горчиви обиди, на места се стигна дори до физически сблъсъци, предаде БНР.

Лидерът на британските лейбъристи Ед Милибанд заяви, че кампанията е показала и грозната си страна, след като самият той се наложи да прекъсне посещението си в Единбург, където беше блъскан и апострофиран на среща в търговски център.
Депутатът Джордж Галоуей пък беше заплашен на митинг в Глазгоу, че ще получи куршум в главата.

Националистите от своя страна обвиниха юнионистите в долни лъжи и сплашване.

Днес лидерът на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Алекс Салмънд ще отправи призив към народа на Шотландия да гласува така, че да се събуди в петък сутринта в първия ден на една по-добра страна.

Три от последните четири проучвания на общественото мнение показват лека преднина на противниците на независимостта и едно дава предимство на искащите независимост. Все още обаче около 350 000 души се колебаят и експертите са на мнение, че именно тяхното решение ще определи крайния изход в референдума.

Предстоящият референдум за независимост на Шотландия насърчава поддръжниците на кампанията за отделяне на щата Тексас от САЩ.

Председателят на Тексаското националистическо движение Даниъл Милър, който настоява законодателния орган на щата да постави въпроса за отделяне от Вашингтон за гласуване на щатски референдум, определи шотландския вот на 18 септември като положителен сигнал.

"Щом Шотландия може да го направи, то Тексас също може", каза Милър, цитиран от Ройтерс и БТА.

Референдумът за независимост на Шотландия е кулминацията на дълга битка на шотландските националисти за отцепване от Великобритания. Избирателите в Шотландия, включително 16-годишни, ще отидат до урните, за да решат дали да напуснат Обединеното кралство или не. Близо 4,3 милиона души са регистрирани за вота, рекорден брой, представляващ около 97% от избирателите.

АНКЕТА: Трябва ли Шотландия да бъде независима?