Целта на операцията била да провали домакинството на световното първенство по футбол, която трябва да се проведе в Русия това лято, предаде Ройтерс.

66-годишният Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия са в критично състояние в британска болница от 4 март, когато бяха открити в безсъзнание на пейка пред търговски център в Солсбъри.

Очаква се по-късно през деня британската премиерка Тереза Мей да председателства заседание на Националния съвет за сигурност, на което ще бъде обсъдено отравянето. Британски депутат вече заяви, че случаят прилича на наредено от държавата отравяне и очаква да бъде обвинена Москва.

Русия неведнъж е отхвърляла предположенията, че тя е замесена, твърдейки, че те целят да я демонизират. Но снощи седмичното предаване "Вести недели" на телевизия "Русия 1" стигна много по-далеч, обвинявайки самата Великобритания.

"Те се опитаха да припишат вината на Русия, но ако помислите, отравянето на полковника от ГРУ беше от полза само за британците", заяви прокремълският водещ Дмитрий Кисельов.

"Скрипал беше напълно изцеден като източник и не представляваше особен интерес. Но като жертва на отравяне, е много полезен. Защо да не го отровят? Не е голяма работа. И то заедно с дъщеря му, за да го направят по-сърцераздирателно за обществото", подчерта той.

Според Кисельов, чиято кариера в медиите се дължи на подкрепата на президента Владимир Путин, отравянето на Скрипал създава много възможности за Великобритания, включително организирането на бойкот на Световното първенство по футбол, на което това лято Русия е домакин.
"Прекрасна специална операция", подчерта водещият.

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че ако се окаже, че Русия стои зад отравянето, може да се наложи Лондон да преразгледа присъствието на официалната си делегация на състезанията.

В репортаж, придружаващ обвиненията на Кисельов срещу Великобритания, се изказва предположението, че неизвестната нервнопаралитична отрова, засегнала Скрипал и дъщеря му, може да е била произведена в британската военна лаборатория "Портън даун", намираща се само на 20 минути път с автомобил от Солсбъри.