Не може да има неофициални преговори за условията за излизане на Великобритания от Европейския съюз, преди страната да е подала официално уведомление за намерението си да напусне общността, каза днес говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Единствено Великобритания може да задейства процедурата за излизане от ЕС съгласно член 50 от Лисабонския договор.

Зайберт заяви, че ако за тази цел британското правителство "се нуждае от разумен срок от време, ние уважаваме това", но несигурността не може да продължава вечно.

"Едно нещо е ясно: докато Великобритания не изпрати това уведомление, няма да има неофициални предварителни преговори за условията за напускане", каза той.

Очакваме бързо уведомление по чл. 50 от договора за ЕС и няма да има преговори за бъдещите отношения между Общността и Лондон без това уведомление, заяви и говорител на ЕК.

Европа не може да си позволи да изгуби цяла година в процедурни обсъждания след британското решение за напускане на ЕС, каза на свой ред италианският премиер Матео Ренци. Европа няма време за губене, "тя трябва да се размърда", каза той.

Британският министър-председател Дейвид Камерън, който водеше кампанията за оставане в ЕС, обяви, че ще подаде оставка, но отказва да задейства член 50 от Лисабонския договор и ще остане на власт още три месеца, докато неговата Консервативна партия избере нов лидер.

Страната ще задейства член 50, само когато е готова за това, каза днес британският финансов министър Джордж Озбърн, цитиран от Ройтерс и БТА.. Това е засега британският отговор на изразяваното вече нетърпение Лондон да тръгне на практика към напускане на съюза.

"Само Великобритания може да активира член 50-и. Според мен ние трябва да направим това, само след като имаме ясно виждане за новите споразумения, които ще се опитаме да постигнем с нашите европейски съседи", поясни министърът.

Член 50-и от Лисабонския договор е клауза, която предвижда задействането на излизането на една страна от ЕС, а досега такова нещо не се е случвало.

Великобритания трябва да реши кой я представлява, за да може да се структурират преговорите за излизането й от Европейския съюз, каза днес френският външен министър Жан-Марк Еро, цитиран от Ройтерс.

Мнението на Еро е, че Великобритания не може "автоматично" да получи достъп като този на Швейцария до единния пазар на ЕС без придружаващите го елементи на свободно движение на капитали, работници, стоки и услуги.

Според британския политик Борис Джонсън, който подкрепя излизането от ЕС, Великобритания може да се ползва от такъв достъп, без да се обвързва с елементите на свободното движение.

"Има страни с достъп до пазара без свободно движение. Такъв е случаят с Швейцария. Това не е автоматично. Има да се обсъждат много въпроси . . . Мисля, че първо трябва да разберем какво точно искат британците", каза Еро.

Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне днес следобед с френския президент Франсоа Оланд и с премиера на Италия Матео Ренци, отделно ще разговаря с председателя на ЕС Доналд Туск.

Във вторник и сряда ще се проведе една от най-напрегнатите срещи на върха в историята на ЕС. Брекзитът ще е водеща тема на разговорите и се очаква "разяснения" по случая да даде Дейвид Камерън.