Той смята на направи това, след като подобри позициите си на вота от 8 юни, на който премиерът Тереза Мей изгуби абсолютното си мнозинство в парламента, съобщи в. "Дейли мирър", цитиран от Франс прес и БТА.

Корбин заяви за таблоида, че според него е "безумно" Мей да остава на власт, след като тя "изглежда не е постигнала споразумение с Демократичната юнионистка партия (ДЮП) две седмици след изборите".

С 317 места от 650 Консервативната партия на Тереза Мей вече трябва да разчита на подкрепата на десетимата депутати от малката северноирландска ултраконсервативна ДЮП, за да достигне абсолютно мнозинство в Камарата на общините.

До момента няма обявено споразумение между двете партии, които продължават да преговарят. Възможно е правителството да претърпи неуспех на вота на доверие, който е насрочен за 29 юни.

След представянето на законодателната програма на правителството на 21 юни Джереми Корбин заяви, че е готов да замени Тереза Мей на премиерския пост.

"Готови сме да съставим правителство на малцинството, ако това правителство падне, което може и да се случи", заяви той пред депутатите.

В петък Корбин за пръв път изпревари Мей в допитване на въпрос кой ще е най-подходящ за премиер.

35 процента от анкетираните подкрепиха Корбин, а 34 процента - Мей.

Изследването на ЮГав бе извършено на 21 и 22 юни сред 1670 души.