Преговорите по Брекзит може да продължат не повече от две години, което значи, че Великобритания трябва да задейства член 50 от Лисабонския договор, който определя правилата по двегодишния преговорен процес за излизането на дадена страна от ЕС, не по-късно от средата на 2017 година,предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Шулц заяви, че предвид изключително сложните обстоятелства по британското излизане от ЕС, проявява разбиране към желанието на британското правителство да отдели известно време за подготовка, преди да обяви официално решението си за започване на преговорите.

Той обаче добави, че ще е невъзможно за британците да участват в изборите за Европейски парламент и че Брекзитът трябва да е завършил преди този вот.

Междувременно британският външен министър Борис Джонсън коментира, че страната му планира да задейства Брекзит в началото на следващата година, предаде AFP, цитирана от "Фокус".

Ние разговаряме с нашите европейски приятели и партньори с очакването, че в началото на следващата година ще пратим писмо за Член 50. Ние ще се позовем на него“, каза той пред телевизия Sky News от Ню Йорк.

На референдум на 23 юни британците гласуваха с малка преднина страната им да напусне ЕС. Премиерът Тереза Мей заяви, че няма да задейства член 50 преди началото на 2017 година.

Преди дни Вишеградската четворка заплаши, че ще използва правото си на вето за сделка за излизането на Великобритания от ЕС, ако се ограничи правата на техни граждани за работа. Словакия, Унгария, Полша и Чешката република поискаха гаранции, че техните граждани ще запазят правото да работят в Обединеното кралство.

Тереза Мей оглави престижна класация на Блумбърг

Новият британски премиер Тереза Мей оглави класацията на агенция Блумбърг на най-влиятелните за световните финансови пазари хора на планетата, предаде ТАСС.

Класацията се изготвя от 2011 г. въз основа на допитване на кореспонденти и редактори на Блумбърг. В нея са включени лица, които могат да повлияят на движението на пазарите, които дават идеи и представят политики.

На второ място е Доналд Тръмп, следван от Хилари Клинтън.

На четвърто място е китайският президент Си Цзинпин, а на пето място шефът на компанията "Амазон" Джеф Безос.

Ангела Меркел е на шесто място, а шефът на Европейската централна банка Марио Драги е на 7-о място.

За първи път в класацията влиза и руският президент Владимир Путин, но той е на 30 място от общо 50 изброени.

Миналата година начело на класацията беше Джанет Йелън, ръководителката на американската централна банка, следвана от китайския президент и от шефа на "Епъл" Тим Кук.