"Вчера един терористичен акт се опита да накара нашата демокрация да замлъкне, но днес се срещаме, както обикновено", каза Мей пред депутатите от Камарата на представителите, която днес възобнови работата.

Премиерът нарече нападението с автомобил и нож, отнело живота на трима души, "нападение срещу свободните хора навсякъде" по света, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 
Тереза Мей съобщи, че нападателят в Лондон е роден във Великобритания и преди няколко години е разследван от МИ-5 във връзка с опасения за екстремизъм.

„Мъжът е роден във Великобритания… преди няколко години е разследван от МИ-5 във връзка с опасения за екстремизъм“, разкри Мей пред депутатите в парламента, добавяйки, че

По думите ѝ мъжът "не е част от текущата разузнавателна картина“. Действал е сам.

Няма причини да се смята, че предстои друга атака, добави Мей. Тя каза още, че нивото на заплаха в Кралството няма да бъде повишено.

При вчерашния атентат нападателят прегази с автомобил десетки минувачи по моста Уестминстър в Лондон, след което намушка с нож полицай в двора на парламента при опит да проникне в сградата. Той бе прострелян от полицията.

Около 40 са ранените след нападението. 29 души са приети в болница, седем от тях са в критично състояние.

Тереза Мей заяви още, че сред пострадалите при нападението е имало хора от 11 националности, посочва ТАСС.

"Освен 12 британци, приети в болница, знаем, че сред пострадалите има три френски деца, двама румънци, четирима южнокорейци, един германец, един поляк, един ирландец, един китаец, един италианец, един американец и двама гърци. Поддържаме тесни контакти с властите на тези страни, чиито граждани са пострадали", заяви премиерът на Великобритания.

Полицията вече извърши 7 ареста, един от които в района на Уестминстър, и три в Бирмингам, където нападателят е наел колата.

Цял Лондон, включително депутатите в парламентарната зала, почетоха жертвите на нападението с едноминутно мълчание.