"Стандарт енд пуърс" (Standard & Poor's) понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания с две степени от най-високия ААА до АА с негативна прогноза в резултат на Брекзита, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

При това агенцията предупреди, че може да последват и нови понижения, след като британците гласуваха за излизане от ЕС на референдума миналата седмица.

"Понижаването на рейтинга отразява мнението ни, че в случай на излизане на Великобритания от Евросъюза, това може да повлияе негативно на икономиката на страната като цяло, а също и на ръста на брутния вътрешен продукт и на бюджета на страната", твърдят аналитиците на агенцията.

В съобщението на С&П се казва още, че най-високият рейтинг, на който страната се радваше, е просто несъстоятелен след референдума.

Негативната прогноза отразява икономическите рискове, пред които страната се изправя, включително и ролята на нейната национална валута - паунда - като резервна валута. Към рисковите фактори агенцията добавя и възможното отцепване на Шотландия от Обединеното кралство.

Финансовата агенция "Фич" (Fitch) на свой ред понижи кредитния рейтинг на Великобритания снощи и предупреди, че може да последват още понижения, предадоха Ройтерс и Франс прес.
Фич намали суверенния рейтинг на Обединеното кралство до АА от АА+ и заяви, че перспективата е негативна, което означава, че може допълнително да понижи британския рейтинг.

На 24 юни агенция "Мудис" (Moody's) понижи перспективата за кредитния рейтинг на Великобритания от стабилна на негативна, давайки да се разбере, че може да го понижи в близко бъдеще. Кредитният рейтинг бе запазен на Aa1.
Според агенцията започва продължителен период на несигурност, който може да има отрицателни последици за средносрочните перспективи за растеж.

Вчера се разбра, че доходността по 10-годишните британски държавни облигации е паднала под 1% за пръв път в историята на Обединеното кралство.

Курсът на британската лира се понижи вчера до нов над 2-годишен минимум спрямо еврото. Спрямо долара британската лира остава под натиск, като е близо до най-ниското си равнище от 30 години (1,3229 долара за лира), достигнато в края на миналата работна седмица. Европейските пазари на акции също остават под натиск от продажби поради несигурността.