На годишната конференция на Консервативната партия в Манчестър Тереза Мей заяви, че Великобритания трябва да затегне контрола по границите си, като приема само уязвимите бежанци и не допуска хора, които просто искат по-добър живот, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Другите европейски страни също би трябвало да засилят граничния си контрол, каза министърката, подчертавайки, че в последните години за убежище в ЕС са кандидатствали повече хора от балканските страни, отколкото от раздирана от война Сирия.

Според Мей имиграционната криза в Европа "може да се реши само от държави, които поемат отговорност за себе си и защитават собствените си национални граници".

"Пристигането в Европа на стотици хиляди мигранти накара някои хора да твърдят, че се нуждаем от нов подход, нов европейски подход, който предполага обща имиграционна политика и политика за предоставяне на убежище. На тези хора мога категорично да заявя: това няма да стане и за хиляда години", каза вътрешният министър.

В речта си, посветена на имиграцията, Мей отбеляза, че Великобритания ще съчетае здравия разум с отзивчивост и състрадание.

Невъзможно е да се изгради сплотено общество с толкова високи равнища на имиграция, каквито наблюдаваме във Великобритания в последното десетилетие.

За една година до месец март чистата миграция в Обединеното кралство е достигнала 330 000 души, каза тя.

Тереза Мей е сочена за потенциален водач на консерваторите и речта й имаше за цел да засили подкрепата за нея в партията.

Твърдият й тон се различава от този на премиера Дейвид Камерън, който днес подчерта, че Великобритания се нуждае и има полза от имиграцията, стига тя да се контролира.