Според вестника, Тереза Мей може да обедини Консервативната партия и да спре бившия кмет на Лондон Борис Джонсън.

Той е фаворит за поста на премиера Дейвид Камерън, който обяви, че подава оставка след референдума, на който британците гласуваха за излизане от Европейския съюз.

Със своята кампания в подкрепа на Брекзит бившият лондонски кмет увеличи популярността си сред редовите членове на Консервативната партия, а някои консервативни депутати го смятат за идеален кандидат за премиер наред с правосъдния министър Майкъл Гоув.

Джонсън обаче не е категоричният избор на консервативните депутати, дори сред поддръжниците на Брекзит. Те не са убедени, че той е достатъчно сериозен и опитен и са готови да обмислят да подкрепят Мей, ако тя обяви, че проявява интерес, каза висш консерватор, цитиран от "Гардиън".

Вътрешният министър г-жа Мей, която беше почти незабележима в кампанията за референдума за членството в ЕС, може да се очертае като обединяваща фигура между различните крила в Консервативната партия.

Според консервативния депутат Алан Дънкан е погрешно да се смята, че новият лидер трябва да бъде поддръжник на излизането на Великобритания от ЕС.

Той заяви, че вероятно няма да подкрепи Джонсън и че не бива да се смята за сигурно, че редовите членове на Консервативната партия ще подкрепят бившия лондонски кмет, посочва "Гардиън".

Два милиона искат повторно гласуване

Британските привърженици на евроинтеграцията събраха над два милиона подписи под онлайн петиция, призоваваща депутатите да разгледат възможността за нов референдум за членството на Обединеното кралство в ЕС.

"Ние, долуподписаните, призоваваме правителството да приложи правилото, според което, ако гласувалите за или против са по-малко от 60%, а участието на избирателите - под 75%, то трябва да бъде проведен нов референдум", се казва в текста.