Това съобщи британската кралица Елизабет Втора в традиционното си слово в пред членовете на парламента, съобщиха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.
То се произнася от монарха, но е написано от правителството и представя неговата програма.

Законопроектът за организиране на референдума ще бъде представен официално утре и ще бъде внесен за обсъждане в Камарата на общините, долната камара на британския парламент.

"Ще бъде представен закон за организирането на референдум по въпроса дали Обединеното кралство да остане или не в Европейския съюз, като този референдум ще бъде организиран преди края на 2017 г.", подчерта британският монарх.

Вижте снимки >>

"Референдумът ще е след фазата за предоговаряне на условията на британското членство в групата на 28-те. Правителството ще предоговори връзките на Великобритания с ЕС и ще продължи реформата на ЕС, което ще е от полза за всички страни членки",
каза Елизабет Втора.

Дейвид Камерън, който подкрепя идеята за оставане на страната му в един реформиран съюз, прие в понеделник председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за да му представи исканията си за реформите на блока.
По-късно тази седмица той ще има срещи с френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркелс. Утре Камерън ще има обяд с Оланд в Елисейския дворец, а в петък ще разговаря с Меркел в Берлин.

Представянето на програмата на британското правителство от Елизабет Втора бележи и началото на сесията на новоизбрания парламент след вота на 7 май, който даде възможност на Камерън да управлява отново страната.

Според речта на Елизабет основните неща, които планира да извърши правителството в идните пет години, са замразяване на някои данъци за 5 г., въвеждане на таван върху социалните осигуровки, контрол върху държавните разходи и намаляване на бюджетния дефицит, даване на възможност на до 1,3 милиона допълнителни домакинства да закупят социалните жилища, в които живеят, построяване на нови 400 000 жилища.

Сред законите, които трябва да бъдат приети, са консултации за замяна на закона за човешките права с британски разпоредби, реформа на синдикатите и защита на съществените сектори на обществените услуги срещу стачки, увеличаване на бюджета за здравеопазването и въвеждане на 7-дневно работно време в системата на националното здравеопазване, намаляване на незаконната имиграция чрез криминализиране на труда на черно и улесняване на експулсирането на осъдени чужди престъпници.

"Великобритания ще продължи да оказва натиск върху Русия с цел съхраняване на териториалната цялост на Украйна. Британското правителство настоява за пълното прилагане на минските договорености", заяви кралицата, цитирана от ТАСС.

В речта си тя обеща, че ще бъдат предоставени повече пълномощия на правителството на Шотландия.

"Правителството на Шотландия ще получи нови широки пълномощия в рамките на извършваните във Великобритания структурни промени след референдума за независимост миналата година. Новият парламент ще работи за пространна конституционна реформа, която да предостави на Шотландия тези широки пълномощия", каза Елизабет Втора.

Очаква се, че местните власти ще получат пълен контрол върху взиманите в региона данъци, а също и, че ще могат да се разпореждат със средствата за социални осигуровки в размер на 2,5 милиарда британски лири, посочва ТАСС.

Кралицата обеща също допълнителни, но по-малко широки пълномощия на правителствата на Уелс и на Северна Ирландия.

Това бе 62-орото тронно слово на Елизабет Втора, съобщава Франс прес. Тя е пропускала само два пъти този ритуал - през 1959 г. и 1963 г., заради бременност.
Церемониалът на тронното слово е от 1536 г. В наши дни протоколът е значително опростен, но все още доминира отживялата атмосфера.

За да дойде в парламента на Уестминстър, Елизабет Втора пропътува краткото разстояние, което го дели от Бъкингамския дворец, със златна каляска.

В Камарата на лордовете, в която се произнася речта, кралицата седеше редом до съпруга си принц Филип, до престолонаследника принц Чарлз и съпругата му Камила. За речта кралицата по традиция носеше пищна дълга бяла рокля и кралската корона.