Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от БТА

Няма да има предоговаряне е изтъкнал Юнкер на пресконференция днес около обяд.

Председателят на ЕК е прочете съвместно изявление от свое име и от името на председателите на Европейския съвет, Европейския парламент и холандското председателство на Съвета на ЕС.

Това беше първото видимо съгласувано действие след 5-6 часа трескаво и хаотично подхвърляне на изявления и идеи за срещи, което разкри, че елитът на ЕС е неподготовен и шокиран след решението на 52% от британците страната им да напусне съюза.

Попитан дали това (решението за Брекзит) е началото на края на ЕС, Юнкер отговори с "не", напусна подиума и предизвика ръкопляскания в залата за пресконференции - необичайна проява от страна на кореспондентския корпус.

След преговори в ЕС през февруари Камерън заяви, че е осигурил нови защити на страните, които не са членки на еврозоната, договорил е намаляване на бюрокрацията в ЕС и предпазни клаузи срещу трудовите мигранти.
Отстъпките обаче не промениха нагласите на мнозинството британци, както се надяваше премиерът им.

Очакваме Лондон да потегля бързо

Преди да се оттегли, шефът на ЕК заяви, че ръководителите на ЕС съжаляват за британското решение.

«Лично аз съм много натъжен, но трябва да уважим това решение - добави той. - Това е невиждана ситуация. Очакваме британското правителство да действа възможно най-бързо, съобразно решението на гласоподавателите, всяко забавяне ще удължи излишно несигурността».

Готови сме да започнем бързо преговорите с Великобритания за условията за напускането. Докато преговорният процес не приключи, остават в сила всички права и задължения, свързани с членството в ЕС, поясни той.

Ще останем силни и ще продължим да отстояваме нашите ценности за мир и за благоденствието на нашите граждани. ЕС на 27 държави ще остане. ЕС е рамката на нашето бъдеще, заяви Юнкер.

Среща на страните основателки

В Берлин утре се събират министрите на външните работи на шестте страни, основателки на Европейския съюз, съобщи германското външно министерство, цитирано от Франс прес и БТА.

В "шесторката" са Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург (последните три - популярни като Бенелюкс в зората на евроинтеграцията).

Министрите ще разговарят във вила "Борзиг", резиденцията за гости на германското МВнР. Според съобщението те ще "разменят мнения по актуални теми на европейската политика", но е очевидно коя тема сега е истински актуална.

Насрочената среща вероятно има нещо общо с телефонния разговор от тази сутрин между президента на Франция Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел, за който Ройтерс съобщи от Париж.

Във всеки случай срещата на шестимата първи дипломати изглежда най-смисленото действие, предприето в ЕС след като се очертаха резултатите от гласуването във Великобритания.

Тайни разисквания?

Сутринта белгийският премиер Шарл Мишел озадачаващо прикани лидерите от ЕС да се съберат през юли на закрито заседание за резултата от британския референдум.

"Призовавам за конклав, който да препотвърди ангажимента ни и който да се състои през юли. Трябва да определим приоритетите си и да трасираме ново бъдеще за Европа", написа Мишел в Туитър според ДПА.

Европейските лидери заседават в "конклав", при закрити врата, много рядко, ако са се явили особено тежки политически проблеми.

Терминът конклав е заимстван от многовековната практика на Ватикана. Това е събиране на кардиналите, които потайно решават някакви въпроси, например избор на папа.

Толкова секретна инициатива изглежда странно на фона на перфектно публично и демократично събитие, каквото беше британският референдум. Освен това в коментарите се мярна въпросът дали ще е поканен Камерън в "конклава", или напротив.

Само че и сега, и "през юли" (т.е. след седмица) Великобритания е 100% членка на ЕС, а нейният министър-председател още не е напуснал поста си. Ако пък той се яви на тайна среща с дневен ред за Брекзит-а - излиза, че прави нещо зад гърба на страната си.

Нещо повече, днес беше потвърдено, че идната седмица Камерън ще участва в заседанията на Европейския съвет, т.е. редовната среща на държавните и правителствените ръководители на 28-те (засега) страни-членки. И е пределно ясно, че там Брекзит-ът ще засенчи дори смяната на председателството - от Холандия към Словакия.

До друга бърза реакция тази сутрин стигна "на спешна среща" председателският съвет на Европейския парламент. Както съобщи председателят на ЕП Мартин Шулц, ще има извънредна сесия във вторник, на която ще бъде приета резолюция с оценка на резултата от референдума.

"От процедурна и правна гледна точка трябва да преценим следващите стъпки. ЕП е готов да допринесе по всякакъв начин за конструктивен процес - е пояснил смисъла на инициативата Шулц. - Мнозинството в ЕП е на мнение, че е необходима стабилност в ЕС. Оставащите в ЕС държави трябва да обсъдят как да подобрят общността, как да защитят еврозоната".