"Министър Ненчев подчерта, че се стреми да модернизира българските въоръжени сили и Обединеното кралство е готово да помогне", каза британският министър на отбраната Майкъл Фалън на пресконференция с министър Николай Ненчев, по чиято покана е на посещение в България, предаде БТА.

Затова двамата не са обсъждали само военното сътрудничество, но и възможностите на отбранителните индустрии на двете държави.

Като посочи намерението на България за оборудване с нови патрулни кораби и многоцелеви изтребители, Фалън добави, че разполагат с експертиза и опит в развиването на тези способности и затова е довел със себе си търговска делегация с някои от най-добрите британски компании.

Майкъл Фалън каза, че са обсъдили и възможността за обмен на повече информация за миграцията и за предоставяне на допълнително обучение в България за управление на миграционния натиск.

Той определи България като стратегически важен партньор за Обединеното кралство в регион на предизвикателства.

"Напълно наясно сме, че каквато и да е заплаха срещу България е заплаха за Европа като цяло и за Обединеното кралство", посочи Фалън. "Работим заедно за укрепване на НАТО", посочи министърът, като приветства ангажимента на България да достигне разход за отбрана от 2 процента от БВП.

Фалън подчертал пред българския си колега, че въпреки,че Великобритания ще напусне ЕС, тя не изоставя европейската сигурност или международните си ангажименти.

Майкъл Фалън определи България и Обединеното кралство като "естествени партньори", споделящи еднакви ценности.

Министърът на отбраната Николай Ненчев посочи сред обсъдените с британския му колега въпроси и такива, свързани със съвместна охрана на въздушното пространство на България.

В отговор на уточняващ въпрос по темата той заяви, че не са влизали в конкретика. Ненчев информирал подробно Фалън за мисията по съвместна охрана със САЩ.