Така управляващите значително втвърдяват тона на кампанията за референдума за членството на страната в Европейския съюз.

Говорителят на премиера Дейвид Камерън заяви, че "Брексит" може да разклати основите на френско-британското двустранно споразумение, което позволява на Великобритания да провежда гранични проверки на френска територия и което предотвратява идването на мигранти в страната, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

"Ако Великобритания напусне ЕС няма гаранции, че този контрол ще остане в сила", каза говорителят на премиера.

Той също така допълни, че "ако този контрол не е в сила, няма да има нищо, което да спре хиляди хора да пресекат Ламанша за една вечер, да пристигнат в Кент и да поискат убежище".

Граничното споразумение е подписано през 2003 г. от тогавашните вътрешни министри на Великобритания и Франция – Дейвид Блънкет и Никола Саркози, след серия от бунтове в миграционния лагер "Сангат" край Кале.

По-рано днес премиерът заяви, че "има редица опозиционни политици във Франция, които с удоволствие ще разкъсат превъзходното споразумение, което ние имаме с Франция".

Според мнозина в Северна Франция премахването на британския граничен контрол ще означава и край на спорните миграционни лагери, като в същото време ще облекчи и работата на френската полиция.

В отговор на предупреждението на правителството за прииждане на мигранти в Кент, противници на членството в ЕС веднага заявиха, че споразумението няма да се повлияе от статуса на страната в Европейския съюз.