Това се възприема от някои като продиктувано от британски вътрешнополитически цели, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Германският държавен министър Михаел Рот заяви, че "все още са нужни обсъждания", след като Лондон не прие формулировката на проект за министерска декларация, която е нужна за задействането на военния център.

През март всички страни от ЕС приеха да се създаде т.нар. капацитет за военно планиране и провеждане на операция (MPCC).

Целта на MPCC е да поеме командването на мисиите на ЕС в чужбина, които дават по-скоро съвети и обучение, а не толкова военна подкрепа.

Великобритания отдавна критикува усилията на ЕС за по-тясно военно сътрудничество между страните членки, защото се опасява, че това може да отклони ресурси от НАТО.

Преди срещата британският външен министър Борис Джонсън заяви, че ако страните от ЕС искат да се обединят в други споразумения извън НАТО, Великобритания няма да им пречи. "Само работим по някои езикови формулировки, за да сме сигурни, че нещата се получават както ги искаме", каза той.

Дипломати от ЕС обаче отбелязват, че спъването на напредъка по MPCC може да обслужва вътрешнополитически цели с наближаването на парламентарните избори във Великобритания на 8 юни.

Британският премиер Тереза Мей иска изборите да й дадат по-силен мандат в преговорите о излизането на Великобритания от ЕС.

Британска подкрепа за командния център би могла да се възприеме като подкрепа за по-задълбочено сътрудничество в ЕС, отбелязва ДПА.