Правителството на премиера Дейвид Камерън, който започна дипломатическа кампания за реформи в ЕС, ще представи в четвъртък пред парламента правилата, по които ще протече референдумът през 2017 г., предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.
 
Кабинетът на премиера съобщи, че избирателните списъци за референдума ще бъдат съставени въз основа на списъците за неотдавнашните парламентарни избори. Това означава, че повечето граждани на други европейски страни, живеещи във Великобритания, няма да имат право на глас.

На парламентарни избори във Великобритания, освен британските гласуват гражданите на Ирландия и на страни от общността на нациите, в която влизат 53 държави. Две от тях членуват и в ЕС - Кипър и Малта.

Произнасянето по въпроса за принадлежността към ЕС е твърде важно решение за нашата страна, решение, което засяга бъдещето на Обединеното кралство, заяви източник от кабинета на премиера.

"Затова смятаме, че е важно да имат право да решават гражданите на Великобритания, Ирландия и Общността на нациите", добави източникът.

Граждани на други страни от ЕС, живеещи във Великобритания, могат да гласуват на местни и европейски избори, отбелязва Ройтерс.

Камерън започва в четвъртък дипломатическа обиколка из Европа, за да изложи вижданията си за реформи в отношенията на Великобритания с ЕС. В четвъртък той ще посети Дания за разговори с министър-председателката Хеле Торнинг-Шмит, след това в Холандия ще се срещне с премиера Марк Рюте, във Франция ще разговаря с президента Франсоа Оланд. В петък Камерън ще отиде във Варшава за разговори с министър-председателката Ева Копач и в Берлин - с канцлерката Ангела Меркел.

Идния понеделник британският премиер ще бъде домакин на среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той планира да се срещне с всичките 27 европейски лидери преди срещата на върха на ЕС в края на юни, добавя Ройтерс.