Преговарящите екипи на ЕС и Великобритания се споразумяха по по-голямата част от искан от Лондон пакет за реформи, който да помогне за оставането на Великобритания в ЕС.

Премиерът Дейвид Камерън ще трябва да уреди оставащите спорни теми, по-специално по миграцията, на срещата на върха следващата седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След преговори в Брюксел между представители на 28-те страни от ЕС за разглеждане на предимно минимални промени в предложенията на председателя на Европейския съвет Доналд Туск от миналата седмица, източник от ЕС заяви, че е постигнат "добър напредък" по изясняването на технически правни въпроси.

"Остават обаче основните политически въпроси и те ще трябва да бъдат решени от лидерите следващата седмица", добави източникът, имайки предвид срещата на върха на ЕС на 18 и 19 февруари.
На тази среща Камерън се надява да постигне окончателно споразумение с европейските си колеги, което да използва в кампанията си у дома за задържане на Великобритания в състава на ЕС на обещания по този въпрос референдум.

Според дипломати основните висящи въпроси са по това колко дълго Великобритания да може да "разтяга" правилата на ЕС, като отказва еднакви социални помощи на работници от други страни от ЕС - "аварийна спирачка", целяща да помогне на Камерън да намали имиграцията - както и формулировката на ангажименти за реформи в правилата на еврозоната и националния суверенитет в бъдещи изменения на Договора на ЕС.

Референдумът за членството на Великобритания в ЕС може да бъде свикан най-рано през юни.

Лондон отправи към ЕС четири искания за реформа на Общността:
  • да бъде признато, че общността е мултивалутен съюз;
  • да се повиши конкурентоспособността на участващите в него страни;
  • да се разширят пъномощията на националните парламенти;
  • да се затегне миграционното законодателство, като се блокира достъпът на пристигащи във Великобритания мигранти от ЕС до социални помощи за срок от четири години.