Дейвид Камерън се срещна с Жан-Клод Юнкер снощи, преди да представи своите виждания за реформи в Съюза пред други национални лидери през седмицата.

Разговорът между двамата е бил фокусиран върху реформирането на Европейския съюз и предоговарянето на отношенията на Обединеното кралство с Брюксел, заяви правителствена говорителка, цитирана от Ройтерс и БТА. По думите й премиерът е подчертал, че британците не са доволни от статуквото и смятат, че ЕС трябва да се промени, за да отговори на техните опасения.

Юнкер отново заявил, че желае да постигне справедлива сделка за Великобритания и че "ще се старае да помогне". Двамата се съгласили, че са необходими още дискуии.

Камерън започва обиколка в пет европейски столици тази седмица - първо в Дания в четвъртък за работна закуска с премиерката Хеле-Торнинг Шмид, преди да замине за Холандия за разговори с премиера Марк Рюте, а след това ще вечеря в френския президент Франсоа Оланд в Париж, а в петък ще се срещне с полската министър-председателка Ева Копач във Варшава и с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

Камерън възнамерява да разговаря с всичките останали 27 лидери от ЕС индивидуално преди заседанието на Европейския съвет в края на юни, когато се очаква да изложи по-подробно плановете си за реформи.

По време на вечерята в премиерската резиденция Чекърс (пролетна салата, бекон (pork belly) и лимонов баварски крем) Камерън и Юнкер са обсъдили също икономическа ситуация в Гърция и украинската криза, включително продължаване на санкциите срещу Русия по-късно тази година, добави говорителката, цитирана от Ройтерс.