Това съобщи премиерът Дейвид Камерън в публикувана във в. "Дейли телеграф" статия, в която той излага елементи от новата стратегия за национална сигурност, предааде БТА.

В следващото десетилетие ще инвестираме над 178 млрд. лири в покупката и поддръжката на военна техника, като се предвижда да удвоим средствата за подпомагане на силите със специално предназначение, посочи премиерът.

Както недвусмислено ни напомниха убийствата по улиците на Париж, "Ислямска държава" не е някакъв далечен проблем на хиляди километри от нас, а пряка заплаха за сигурността ни. Затова искам британските граждани да знаят, че имат правителство, което съзнава важността на националната ни сигурност и ще вземе всички необходими мерки да гарантира безопасността на страната ни, подчерта той. Ще представим в парламента подробен план за подпомагане на въоръжените сили, полицията за борба с тероризма и разузнавателните агенции с ресурсите, необходими им, за да унищожат тероризма и да са справят с множество други заплахи, пред които сме изправени в нашия все по-опасен и несигурен свят, казва в статията Камерън.

Икономическата и националната сигурност вървят ръка за ръка, така че в центъра на стратегията ни е решението да осъществим дългосрочния си икономически план и да използваме възобновената си икономическа сила, за да инвестираме допълнително в сигурността си, подчертава той.

Ще използваме тази значителни вложения за целия спектър от необходими мерки, което включва истинско фокусиране върху причините за заплахите, пред които сме изправени, а не само върху последиците. Ще се заемем енергично с отровната идеология на ислямисткия екстремизъм и ще се пренасочим бюджета си за помощи към подпомагане на уязвими и съсипани държави и райони, за да предотвратяваме конфликти и да насърчим създаването на условия за благоденствие по света, което означава върховенство на закона, добро управление и развитие на демокрацията, допълва премиерът.