Виена поддържа исканията на Лондон за реформа на Европейския съюз, по-специално когато става дума за предотвратяване на злоупотреби в социалната система от мигранти от ЕС, заяви австрийският външен министър Себастиан Курц, цитиран от ДПА и БТА.

"Ние трябва да се уверим, че свободният избор за пребиваване не означава, че всеки може да избира най-добрата социална система в ЕС", посочи консервативният министър след среща с британския си колега Филип Хамънд във Виена.

Курц припомни, че минималните социални плащания в Австрия са значително по-високи от средната заплата в страни като Румъния.

Британският премиер и неговото правителство искат да получат от ЕС отстъпки, за да ограничават достъпа на мигранти до системата за социални осигуровки, но за целта трябва да бъдат променени европейските договори, отбелязва ДПА.

Британското правителство иска също да бъде освободено от европейското задължение за по-тясна интеграция в блока, допълва агенцията.

Мигрантите не трябва незабавно да получават помощи за безработица, когато влязат в страна членка на ЕС и не трябва да могат да изпращат пари от социални помощи на роднините си зад граница, заяви Хамънд след срещата с Курц.