Тя добави, че обсъжданото търговско споразумение между САЩ и ЕС също ще донесе икономически ползи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Човек трябва реалистично да каже какви предимства носи членството в ЕС и какви предимства носи Трансатлантическото търговско споразумение. Ние искаме една икономически силна и благоденстваща Великобритания в ЕС. Но решението си остава на британските граждани", каза Меркел на съвместна пресконференция с латвийския премиер Марис Кучинскис в Берлин.

Кучинскис изрази надежда, че резултатите от референдума във Великобритания за бъдещето й в ЕС на 23 юни няма да отслаби блока. Германия подкрепя продължаване на диалога между НАТО и Русия, каза още Меркел, цитирана от ТАСС.

"Трябва отново и отново да осигурим способността за диалог и да съдействаме за това. Смятам това за особено важно", каза тя. Първото заседание на Съвета НАТО-Русия за последните две години се състоя на 20 април в Брюксел с участието на постоянните представители на всички 28 страни членки на алианса. То продължи два часа по-дълго от предвиденото поради "откровената и сериозна дискусия", заяви тогава генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Латвия подкрепя европейските договорености за разпределянето на бежанците и ще се придържа към общия курс, заяви латвийският премиер Марис Кучинскис след срещата си с Ангела Меркел в Берлин.

"Латвия ще се придържа към задълженията си. Ще приемаме и интегрираме бежанци в рамките на нашата квота", каза той. Латвия се е съгласила да приеме 531 бежанци от Близкия изток и Африка до края на 2017 г.