В подкрепа на резолюцията гласуваха 395 евродепутати, а 200 бяха против, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Според резолюцията преговорите за излизане на Великобритания от ЕС трябва да започнат веднага след като Лондон подаде официално искане за това.

Вижте снимки >>

"ЕП взема предвид желанието на британските граждани да напуснат ЕС и подчертава, че волеизявлението на народа трябва изцяло и напълно да се спазва, като се започне с незабавно задействане на член 50 от договора за ЕС", се казва в документа, приет на извънредно заседание на ЕП.

"Никакви нови отношения между Великобритания и ЕС не могат да бъдат съгласувани, докато не се сключи споразумение за напускане", се посочва в резолюцията.

Министър-председателят на Обединеното кралство незабавно, още днес или утре да уведоми колегите си в Европейския съвет относно резултата от референдума и да задейства процедурата по оттеглянето, се казва още в текста, подготвен от водещите парламентарни групи на Европейската народна партия, Европейските социалисти, Либералите и Зелените.

Резолюцията няма юридически обвързващ характер за Лондон, но е политически важна, посочва БНР.  Всяко договорено споразумение между 27-те правителства и британските власти трябва да получи одобрението на Европарламента.

Мотивите на евродепутатите са предотвратяване на вредната за всички несигурност и съхраняване на целостта на Съюза.

Според партиите преди сключването на споразумението за оттегляне не могат да бъдат договаряни каквито и да било нови форми на взаимоотношения между Обединеното кралство и ЕС.

Резолюцията настоява още за рестарт и реформа на евроинституциите.

Макар и да е възможно някои държави-членки да изберат една по-бавна или по-слаба интеграция, ядрото на ЕС трябва да бъде засилено, се казва в документа.

Призовава се Съветът на ЕС да промени поредността на ротационните председателства, за да не се допуска британското напускане да попречи на всекидневната работа на Съюза.

Очаква се този призив, ако бъде последван, да повлияе на графика, според който България трябва да председателства Съвета на ЕС през втората половина на 2018 година. Според очаквания на дипломати от ЕС българското председателство може да се изтегли напред и да бъде в първата половина на 2018 година.