Русия е виновна за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал, категорична е Тереза Мей. Това е незаконна употреба на сила от руската държава срещу Обединеното кралство, добави тя.

Великобритания вече определи случая като безразсъдно нападение, което излага на опасност живота на невинни граждани.

"По силата на Виенската конвенция Великобритания ще изгони 23-ма руски дипломати, за които е установено, че са необявени служители на разузнаването. Те разполагат с една седмица да напуснат" страната, каза в парламента британският премиер, цитирана от Ройтерс и БТА.
Досега Русия имаше 59 дипломати в Обединеното кралство, припомня АФП.

Мей отбеляза, че това е най-голямо експулсиране от Лондон за последните 30 години ще намали руския разузнавателен капацитет във Великобритания за години напред.

Министър-председателят обяви, че "временно се преустановяват всички предвидени двустранните контакти на високо равнище" с Москва, което включва и анулиране на покана към руския външен министър Сергей Лавров да посети Великобритания.

Мей каза, че британски министри и членове на кралското семейство няма да присъстват на световното първенство по футбол в Русия това лято.

Премиерът заяви, че британските власти ще засилят проверките на руски частни самолети, митническите проверки и проверките на товари, и ще замразяват руски държавни активи, ако има сведения, че те може да бъдат заплаха за сигурността на Обединеното кралство, да застрашат живота или собствеността на британски граждани или жители на страната.

Продължавам да смятам, че пълно скъсване на диалога между Великобритания и Русия не отговаря на националните ни интереси, но след това ужасяващо деяние, насочено срещу страната ни, отношенията ни не могат да бъдат предишните, каза Тереза Мей, цитирана от ТАСС.

Тя заяви, че няма разногласия с народа на Русия, но е трагично, че президентът Владимир Путин е избрал да действа по този начин.

Няма да проявим търпимост към заплахи за живота на британци и други хора на британска територия от руското правителство, нито към крещящото нарушаване от страна на Русия на международните й ангажименти, добави премиерът.

Много от нас гледаха с надежда към постсъветска Русия. Искахме по-добри отношения и е трагично, че президентът Путин избра този път, каза Мей.

Използването на нервнопаралитично вещество срещу бивши руски шпионин повдига по-големия въпрос за незаконното използване от Русия на химически оръжия и съюзниците на Великобритания трябва да отговорят подобаващо, изтъкна Тереза Мей.

Сергей Лавров междувременно декларира, че страната му няма мотив да премахва двойния агент и изтъкна, че извършителите имат интерес от раздухване на антируска кампания.

Посолството на Русия в Лондон разкритикува британския отговор на случая "Скрипал" и го определи като "враждебен", "неприемлив" и "неоправдан", "провокация".

Всяка отговорност за влошаването на отношенията между Русия и Великобритания е на настоящите британски лидери, се казва в изявление на посолството.
Посланик Александър Яковенко предупреди Лондон, че Русия може да вземе реципрочни мерки.

Спешно открито заседание на Съвета за сигурност на ООН ще се проведе тази вечер във връзка с отравянето на Сергей Скрипал, предадоха световните агенции. Новината съобщи холандското председателство на Съвета. Заседанието се организира по искане на Великобритания и ще започне в 19 ч. по Гринуич (21 часа б. вр.).