"В наш национален интерес е да предприемем действия, за да ги спрем. А това означава да действаме в Сирия, защото централата им е в град Рака. Не трябва да се задоволяваме с прехвърляне на отговорностите по националната ни сигурност на съюзниците ни", заяви британският премиер пред депутатите.

По думите му рискът от предприемане на действия срещу джихадистите е по-малък от бездействието.

Причината да действаме е пряката заплаха, която представлява "Ислямска държава" за страната ни и начина ни на живот.

ИДИЛ атакува Анкара, Бейрут и Париж, отнеха живота на британски заложници и вдъхновиха най-тежкото терористично нападение срещу британски граждани на плажовете в Тунис.

Камерън подчерта, че през последната година британските служби са разкрили седем заговора за терористични нападения срещу Великобритания.

Германия се включва с "Торнадо"

Германия е готова да изпрати изтребители "Торнадо", които да се присъединят съм коалиционните сили в борбата срещу терористичната група "Ислямска държава" в Сирия, съобщи правителствен източник в Берлин, цитиран от ДПА и БТА.

Решението за изпращането на бойните самолети бе взето на среща на канцлера Ангела Меркел с ключови министри от нейния кабинет. Тя се съгласи на преговорите си с френския президент Франсоа Оланд да предостави военна помощ в международната битка срещу ИД.

Изпращането на самолетите трябва да бъде гласувано от парламента. Не се уточнява кога ще стане това.

Според съобщения в медиите Париж е поискал изтребителите "Торнадо" да осигурят разузнавателна подкрепа за френската бойна мисия срещу ИД, която пое отговорност за кървавите атентати в Париж на 13 ноември, при които загинаха 130 души.

Путин: Подкрепете ни

Руският държавен глава Владимир Путин изрази надежда, че "най-накрая ще бъде създадена действително широка международна коалиция, която да действа координирано, като единна мощна сила и, в частност, ще подкрепи действията на руските военни, осъществяващи успешни операции против терористичните групировки и структури в Сирия".