Българки писаха на Камерън за приноса на имигрантите

stat
14:37  |  2 февруари 2014 | Общество / Редактор Елица Петрова /  
Скоро Камерън призна, че дошлите имигранти от България и Румъния през 2014 г, са в разумни граници Скоро Камерън призна, че дошлите имигранти от България и Румъния през 2014 г, са в разумни граници
Сн.: EPA/БГНЕС

Заради негативната кампания срещу имигрантите от България и Румъния две българки, живеещи в чужбина, написаха писмо до британския премиер Дейвид Камерън.
 В него те го призовават да гледа фактите.

Премиерът Дейвид Камерън призна, че броят на българите и румънците, пристигнали във Великобритания след отварянето на британския трудов пазар за тях от началото на 2014 година, е "в разумни граници". Той заяви това миналия понеделник. Няколко часа по-късно обаче от "Даунинг стрийт" разясниха, че премиерът не е разполагал с конкретна статистика, когато е правил това изказване. Това му донесе сурови критики както в таблоидните медии, така и в редиците на неговата Консервативна партия.

В петък пък на Камерън му се наложи да предотвратява разделение в партията и по въпроса за имиграцията, след като стотина консерватори гласуваха за това Лондон да върне трудовите ограничения за българи и румънци до началото на 2019 година.

Камерън успя да надделее над недоволните си колеги единствено с помощта на гласовете на лейбъристката опозиция и на либералдемократите.

Факти срещу митове

На този фон в отворено писмо до Камерън две българки, живеещи във Великобритания и Белгия, остро критикуваха неговата позиция, наричайки реториката на британския премиер "крайно неподходяща."

Цитирайки редица изследвания за това, че имигрантите имат принос към икономиката на Великобритания, без да са в тежест на социалната система на страната, Станислава Куновска и Ева Паунова призоваваха Камерън да "разчита на факти, а не на митове" по отношение на имиграцията на българи и румънци.

Имигранти с принос

Писмото на двете българки, изпратено и до "Файненшъл таймс" и други европейски и български медии, цитира доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), според който имигрантите от Европейския съюз във Великобритания, включително българите и румънците, имат принос от 1,02% от Брутния вътрешен продукт на страната, тъй като те са по-млади и по-икономически активни от местното население.

По същия начин доклад на Европейската комисия заключава, че имигрантите от по-бедни държави-членки на ЕС са "нетни вносители в публичните финанси, имайки по-висок процент на работна активност и прибягвайки по-рядко до социални помощи" в сравнение със средностатистическия гражданин на приемната страна.

Авторките на писмото припомнят също, че българите и румънците са свободни да пътуват и пребивават в Обединеното кралство от 2007 г. насам и въпреки отпадането на трудовите ограничения през тази година, "имигрантите първо трябва да намерят работа, т.е някой трябва да ги наеме."

По този повод двете българки писаха до Камерън: "Учудваме се, че като яростен привърженик на свободната пазарна икономика Вие не се доверявате на работодателите сами да решат кого да наемат."

Куновска и Паунова досега не са се сблъсквали със специално отношение заради това, че са български гражданки.

"Усеща се обаче, че отношението към страната ни като цяло не е особено позитивно", каза за Дойче Веле Ева Паунова, която работи в Европейския парламент в Брюксел. "Българите в чужбина сме посланици на нашата страна. Затова всичко, което правим, трябва да бъде в посока изграждане на позитивен, силен и значим имидж на страната ни", каза още тя.




Последно в Общество


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.