Само така Великобритания може да започне да обсъжда бъдеща търговска сделка с ЕС до декември.

"Ще имаме нужда от повече месо върху кокала", каза холандският министър-председател Марк Рюте, цитиран от АП и БТА.

Той заяви, че наскоро се обадил на Мей и й казал, че лидерите от ЕС "имат нужда от повече яснота, конкретно за сметката".

Рюте имаше предвид парите, които Великобритания ще дължи на ЕС за вече поети ангажименти, след като напусне общността през март 2019 г.

"Бих предпочел някаква сума, за да преговаряме по нея. Но ако това е твърде голямо искане, тогава поне да бъде направено предложение как да стигнем до някаква сума. Но тя (Мей) не може да предложи дори това", заяви Рюте.

Все пак според Рюте предлагането на подходящ метод за изчисляване на парите, които Великобритания дължи на ЕС (наскоро беше спомената сума от 40 млрд. евро), може да бъде достатъчно, за да позволи на лидерите да го определят като "задоволителен напредък", за да могат преговорите да се придвижат към втори етап през декември.

Нямам абсолютно никакви съмнения, че ако всички ние сме съсредоточени . . . можем да постигнем добър резултат, заяви на свой ред канцлерът на Германия Ангела Меркел. Британската министър-председателка Тереза Мей полага големи усилия с партньорите от ЕС за постигане на сделка за Брекзит, но това все още "не е достатъчно", смята Меркел.

Открити до днес, освен задълженията на Лондон към бюджета на ЕС, остават и въпросите за правата на гражданите на ЕС във Великобритания и на британците в ЕС и за граничния режим с Ирландия.

Сред темите, по които двете страни не постигат единомислие, е и ролята на Съда на ЕС в оценката на спазването и прилагането на очакваното споразумение.

Европейският съвет ще обсъди днес хода на преговорите по Брекзит. Очаква се държавните и правителствените ръководители от ЕС да оценят липсата на достатъчен напредък досега.

Предвижда се тази тема да бъде разисквана отново на срещата им през декември.

Ако дотогава Европейската комисия, която преговаря от името на ЕС, съобщи за пробив, е възможно да бъдат стартирани преговорите за бъдещите отношения с Лондон.