Той определя представянето на сънародниците ни като "обидно", а понякога "граничещо с клевета", предаде БТА.

Като реакция на продължаващите от седмици враждебни публикации за възможния наплив от източноевропейци във Великобритания посланик Димитров казва, че е "крайно неприемливо" българите да бъдат описвани като потенциална заплаха за източване на социалноосигурителната система.

Той не назовава конкретна партия, но очевидно най-голяма тревога за България буди Партията за независимост на Обединеното кралство, която постави имиграцията и евентуалния наплив от румънци и българи в центъра на политическите дискусии, пише "Телеграф".

В интервюто за медията, дадено в посолството в Лондон, Димитров отбелязва, че вътрешната политика понякога има нужда от чуждестранни изкупителни жертви и че това е причината за целия шум. Той обаче предупреждава, че представянето на България като проядена от организирана престъпност и корупция държава, от която ще тръгне поток от "нежелани чуждоземци", е създало "изключително негативна обществена и медийна атмосфера".

Г-н Димитров допълва, че продължаващият дебат несправедливо набеждава България, създава ксенофобия и почва за враждебност или дискриминация срещу сънародниците му, пише вестникът.

"Имате правото да обичате страната си, както аз обичам моята. Как бихте сте почувствали, ако да речем Турция се присъедини към ЕС и един милион турци емигрират в страната ви? Хората на България ще бъдат ли щастливи?"
Това отговори неотдавна на критично писмо на българка, учила във Великобритания, евродепутатът и лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж.