Той представя макети на емблематични сгради от цялата страна.

Лентата на новата туристическа атракция прерязаха кметът на града инж. Даниел Панов и инвеститорите на проекта Александър и Наталия Меншикови, предаде Дарик радио.

"Аз се радвам, че всички ние, великотърновци, помним какво представляваше това място десетки години. От тук нататък този парк не само ще ни запознава с историята, духа и културата на България, но и с емблематичните исторически сгради, които всеки един българин трябва да знае. Тук има не само сгради, свързани с историята на България, но и инфрастурктурни макети", каза Панов.

Той информира, че макетите в момента са 43, но в началото на следващия сезон ще станат близо 70.

"Този парк, който се намира в подножието на крепостта Царевец, ще бъде корена на България. Има много градове в света, в които също има такива паркове и се надявам, че и този ще се превърне в културен продукт не само в България, но и в Европа", допълни кметът.

Александър Меншиков от "Национална компания Украйна на Балканите", която е автор и инвеститор на проекта, благодари за съдействието на кмета инж. Даниел Панов и на всички, които са работили по проекта.

"Много трудно се правят макетите и по тях работят големи професионалисти. В най-скоро време макетите ще бъдат завършени", отбеляза той.

Паркът с макети на български исторически и природни забележителности е разположен на площ от 11 460 кв.м. в местността „Френкхисар“ в подножието на крепостта Царевец. В него са експонирани точни копия в мащаб 1:25 на Бачковския и Рилския манастир, резиденция„Евксиноград“, църквата „Успение Богородично“ в Габрово, Царска Бистрица, римския акведукт и Античния театър в Пловдив, църквите „Света София и "Христос Пантократор“ в Несебър, крепостта на нос Калиакра, Двореца в Балчик, моста на Колю Фичето над река Янтра край Бяла, Асеновата и Белоградчишка крепост, крепостта „Баба Вида“, Дяволския мост, храм-паметник „Александър Невски“ и руската църква в София, парламента, руската църква в с.Шипка, паметника на връх Шипка, Кадин мост на река Струма, Народния театър „Иван Вазов“, паметник на ген. М. Д. Скобелев и панорамата „Плевенска епопея“ 1877 г.“ в Плевен, Побитите камъни край Варна, катедралата във Варна.

Представени са Розовата долина край Казанлък, пристанища „Варна“ и „Русе“ със съоръженията и корабите, международно летище „Варна“, Дунав мост, ски курорт Банско, Златни пясъци. В музея на открито Велико Търново е представен с няколко макета - на църквата „Св. 40 мъченици, Художествена галерия „Борис Денев“, паметниците „Асеневци“ и „Майка България“, а копието на крепостта Царевец е единственото в мащаб 1:70.

Паркът „Търновград–духът на хилядолетна България“ ще работи през есенно-зимния сезон от 9.00 до 18.00 часа, а билетите ще са с цена 10 лева за възрастни и 5 лева за ученици, студенти, пенсионери и инвалиди.