Това съобщи пред журналисти във Велико Търново д-р Сибила Маринова, началник на отделението по реанимация към МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", цитирана от БТА.

Тя уточни, че от началото на годината са регистрирани седем донорски ситуации при девет доказани случая на мозъчна смърт.

Във Велико Търново регионалните координатори по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова връчиха статуетки "Звезда" на близките на пациенти, станали донори. Инициативата е на Изпълнителната агенция по трансплантации и е част от разяснителната кампания на агенцията под наслов "Частица от теб може да бъде за някого целият свят". Тя се организира в рамките на Европейска седмица на донорството от 9-ти до 15-ти октомври.

В България над 1100 души чакат в момента за трансплантации, в Европа – над 60 000. Целта на срещи като тази и на информационните кампании е хората да разберат какво точно правим, какво представляват мозъчната смърт, донорството, трансплантациите. Искаме всички да разберат, че хората спасяват човешки животи когато за някого няма вече надежда. Тогава ние, координаторите по донорство, идваме да отнемем тази надежда на близките, за да я дадем на някой друг, за да може той да живее. Трудно ми е в момента, трудно ми е и като координатор по донорство, защото това е най-тежката част от целия процес – да се изправиш срещу тези хора, да им обясниш, че техният близък повече никога няма да се върне и да поискаш от тях да бъдат толкова силни и благородни, за да дарят органите му и друг човек да живее чрез тях, каза д-р Сибила Маринова.